областен управител на Хасково
областен управител на Хасково / Дарик радио, Хасково
Станислав Дечев - областен управител на Хасково
95754
Станислав Дечев - областен управител на Хасково
  • Станислав Дечев - областен управител на Хасково
Кладенците, намиращи се между селата Ябълково и Вулкан, които захранват Хасково с питейна вода са застрашени. Те се намират на десния бряг на р. Марица. Проблемът е, че там където са кладенците теренът се рони, реката се е изместила и има опасност за водоподаването.

От областна администрация Хасково отдавна търсят решение на проблема и то вече е факт.

Администрацията е спечелила проект по Трансгранично сътрудничество, средствата от който ще бъдат насочени за решаване на проблема с кладенците. Областният управител Станислав Дечев, който представи годишния си отчет днес, заяви, че предстои по десния бряг на р. Марица да бъде изградена подпорна стена, която ще защити самия бряг. Ще са направи така, че при високи води реката да не залива кладенците, както и да не продължи ерозията по десния бряг на реката. Стойността на проекта е 1 млн. 030 хил. лв.  

Освен, че ще бъде защитено водоподаването към Хасково, ще бъдат защитени и земеделските площи в района, както и жп-линията, която минава покрай реката. 

Областният управител отчете и динамичното строителство на пътища в областта през тази година. Особено важно според Дечев е реализацията на пътя Хасково Димитровград и възстановяването на мантинелата там. През новата година се очаква да стартират ремонтите на пътя Симеоновград- Чирпан и Хасково - Стара Загора.

Част от отчета на Станислав Дечев чуйте в прикачения файл.