Ивайловград посрещна авантюристи по Пътя на султана
Ивайловград посрещна авантюристи по Пътя на султана / Община Ивайловград

Четирима авантюристи, тръгнали по пътя на османския султан Сюлейман I посрещна днес в кабинета си кметът на община Ивайловград Диана Овчарова. В специалните паспорти, които членовете на движението „По пътя на султана” притежават, тя постави печати, които да удостоверят, че ентусиастите действителното са посетили Ивайловград.

Ивайловград посрещна авантюристи по Пътя на султана
netinfo

Сюлейман I (известен още като Сюлейман Великолепни и Сюлейман Законодателя (Кануни) е най-дълго управлявалият султан на Османската империя - от 1520 до 1566 г., оглавил два военни похода от Истанбул до Виена – единият през 1529 г., вторият 1532 г. В наши дни група авантюристи създават пешеходната пътека на дълги разстояния наречена „Пътя на султана”, която започва във Виена и завършва в Турция. За разлика от историческото минало обаче, съвременната идея на пътешествието по стъпките на султана е то да се превърне в атрактивен културен маршрут - пътешествие на мира, на срещите с хора от различни религии и култури. Приключението започва от катедралата „Свети Стефан” в центъра на Виена, чиито часовници са направени от претопени османски оръдия. Маршрутът минава през Австрия, Унгария, Хърватия, Сърбия и България и завършва до гробницата на султана зад джамията Сюлеймание в Истанбул.

Ивайловград посрещна авантюристи по Пътя на султана
netinfo

Трасето на маршрута в България започва от Борино и завършва в Ивайловград. 5 са общините, включени в него: Смолян, Ардино, Кърджали, Маджарово и Ивайловград.

Основаната неотдавна в Холандия неправителствена организация „Пътя на султана” се ангажира с развитието на маршрута в бъдеще и създаването на мрежа от места за настаняване - частни къщи, хижи и хотели.

Ивайловград посрещна авантюристи по Пътя на султана
netinfo

 

Планинари, които 2009 и 2010 са преминали по пътя на Сюлейман I, споделят, че по време авантюрата усещането било много автентично. Природните и исторически забележителности, разнообразният терен и гостоприемството на местните хора, значително допринесли за прекрасното преживяване, разказват те.