Е-борса и обучение предлага проект Равни възможности за заетост
Е-борса и обучение предлага проект Равни възможности за заетост / Darik News
Е-борса и обучение предлага проект "Равни възможности за заетост"
51283
Е-борса и обучение предлага проект "Равни възможности за заетост"
  • Е-борса и обучение предлага проект "Равни възможности за заетост"

Двудневен информационно-обучителен семинал по проект „Равни възможности за заетост" започна днес в хотел „Родопи" в Хасково и ще продължи и утре. Изпълнението на проекта стартира на 1.07.2011г. Финансиран е oт Програма за трансгранично сътрудничество (ИПП)между Република България и Република Турция 2007-2013, No CCI2007CB16IPO008. В рамките на 12 месеца водещата организация- "Алианс за регионални и граждански инициативи(АРГИ)-клон Хасково" в партньорство със Сдружение на общините "Мерич"-Одрин, Република Турция, ще реализират инициативи за укрепване на териториалното сближаване и устойчивото развитие на българо-турския граничен регион. Специфичните цели на проекта са насочени към:  

  • Подобряване квалификацията и адаптивността на човешките ресурси и увеличаване  възможностите за заетост;
  • Въвеждане на нови, иновативни е-форми за професионално компютърно обучение;
  • Създаване на устойчиви партньорства между образователни институции, организации от пазара на труда и бизнеса в трансграничния регион;

Участници в проекта са лица от социално уязвими групи- дълотрайно безработни, хора с увреждания, социално слаби, младежи с ниско образователно ниво,  заети лица, които искат да повишат професионалните си компетентности,  малки и средни предприятия, трудови посредници, образователни институции, местни власти, НПО и др.

В началната фаза на проекта се проведе социологическо проучване в района Хасково-Одрин за идентифициране нуждите на местния бизнес при наемане на нови служители и степента на квалификация на заетите и безработни лица.

Основен акцент в проекта е разработката на интернет сайт www.trainyourself.eu и електронен двуезичен модул за компютърно обучение- на български и турски език.  След регистрация в сайта и получаване на код за достъп до модула всеки желаещ да повишава своите знания и умения в различни компютърни приложения и програми ще може да го прави напълно безплатно, в удобно  време и място. В края на обучителния курс ще се проведе изпит в реално време, а успешно завършилите ще получат сертификати за придобити компетенции.

Сайтът е и своеобразна виртуална трудова борса, като осигурява неограничен достъп на бизнеса да публикува свои профили и обяви за свободни работни места, а на хора без работа- информация за нови възможности на пазара на труда. Създадената интернет платформа текущо ще публикува актуална информация за търсене и предлагане на свободни работни места, бизнес новини, контактни данни за малки и средни предприятия, образователни центрове и други заинтересовани страни в региона, като създателите й предвиждат тя да бъде разширена и с нови обучителни възможности, съобщи по време на семинара днес Цветелина Нешкова- председател на АРГИ-Хасково и ръководител на проекта.

За популяризиране на иновативните образователни дейности партньорските организации предвиждат два работни семинара- този в Хасково и в Одрин. В заключителния етап на проекта Хасково ще бъде домакин на българо-турски Форум за създаване на трансгранична партньорска мрежа между представители на бизнеса, трудови борси и посредници, образователни институции и др. от област Хасково и провинция Одрин. Осъществяването на широко партньорство между ключови играчи, ще осигури  и подкрепи  бъдещи инициативи в областта на развитието на човешките ресурси и реализация на  пазара на труда.

Повече информация за проекта и изпълнението му, за очакваните резултати и ползите от него- чуйте в звуковия файл.