Делян Добрев: Белене и Цанков камък са причина за критичното състояние на НЕК
Делян Добрев: Белене и Цанков камък са причина за критичното състояние на НЕК / DarikNews
Делян Добрев: Белене и Цанков камък са причина за критичното състояние на НЕК
65148
Делян Добрев: Белене и Цанков камък са причина за критичното състояние на НЕК
  • Делян Добрев: Белене и Цанков камък са причина за критичното състояние на НЕК

Критичното състояние на НЕК се дължи на проектите Белене и Цанков камък, за които са похарчени 2.5 млрд. лв и ако не бяха те по сметката на компанията щеше да има 600 милиона депозит, каза на пресконференция в Хасково ексминистърът на енергетиката и народен представител Делян Добрев. Изявлението му бе по повод казаното от настоящия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по-рано днес, че НЕК е в критично състояние с 1,9 млрд. задължения, а от утре има опасност да се наложи тя да плаща и по 9 000 лв. на ден, тъй като днес изтича срокът за разделяне на електропреносната мрежа от системния оператор и това може да доведе до санкции от страна на европейската комисия.

Разделянето на НЕК от ЕСО трябваше вече да е факт и за него имаше избран международен консултант.Ако консултантът не си е свършил работата в срок, следва да му бъде търсена отговорност, но санкциите от ЕК не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на европейското законодателство, каквато към момента няма. Обикновено този процес трае между 1 и 2 години, като ако в този период несъответствието бъде отстранено до санкции няма да се стигне, коментира още Делян Добрев.

Той увери, че не знае за упълномощаване на Михаил Андонов за разпореждане с активи на българския енергиен холдинг. Дори и да има такова, то не може да доведе до продажба на ВЕЦ поради няколко причини. Първо- БЕХ няма ВЕЦ-ове и второ- от 2010 година всяка продажба на ДМА се извършва от Агенцията по приватизация, а ВЕЦ-овете са в забранителен списък и за продажбата им трябва решение на Народното събрание, каза той. Чуйте в приложения файл.