Деца от Хасково хвърляли закуските си
Деца от Хасково хвърляли закуските си / netinfo
151 559 закуски са раздавани средно месечно в училищата в региона по линия на социалната програма „Чаша топло мляко и закуска”. Близо 75777 лева са превежданите месечно средства на доставчиците на детските закуски.

В 78 от 84 училища в региона и една Детска гардина в Община Стамболово е реализирана през тази година програмата за деца на възраст 1-4 клас и предучилищните групи. Най- често срещаните нарушения при реализацията на програмата са липса на етикети, както и посочен състав на закуските в етикетите. Няма разнообразие на закуските, а на места се сервира само чай.

Само в Хасково е регистрирано нежелание на децата да консумират закуските, като са ги изхвърляли. 18 пък са малчуганите върнали се в училище заради програмата. Регистрирани са случаи на заявени закуски повече отколкото са децата. 

Новата програма "Чаша топло мляко и закуска" през следващата учебна година няма да се контролира от социалните органи. Разплащателна агенция ще следи затова сервира ли се на децата и какво мляко, тъй като средствата за него ще бъдат осигурени от Европейски фондове.

Общините и РИОКОЗ ще имат ангажимент да следят за качеството на самите закуски. Какви ще бъдат те, предстои училищата да решават. В края на тази учебна година училищата трябват да си изготвят менюта, които да се съгласуват с Национален център по хранене.

Средствата за закуските ще бъдат включени в делигираните бюджети на училищата.