Бъди грамотен за шести път в Димитровград
Бъди грамотен за шести път в Димитровград / DarikNews, Архив

За шеста поредна година Димитровград е домакин на открита сесия от националната кампания „Бъди грамотен“. Пролетният правописен маратон ще гостува в града днес и всеки, който иска да провери правописа си, може да го направи на централния площад „България” пред сградата на общината в часовия интервал от 11 до 14 ч. За тези, които решат без грешка тестовете, са предвидени награди.

Националната кампания „Бъди грамотен“ се организира от „Академика БГ” и стартира през 2009 г. В Димитровград днес се реализира с подкрепата на общината. Очаква се да се включат възпитаници на местните основни училища и гимназии.

Миналата година инициативата бе в града на 11 май и в нея участваха 525 души. 83 получиха отличен резултат и награди, отчетоха организаторите.

 

382 ученици тогава провериха познанията си по български език, като най-добри през 2013 г. бяха възпитаниците на ПМГ „Иван Вазов”, при които попълнилите теста без грешка бяха 20 процента. С 18 процента верни тестове ги следваше ЕГ „Д-р Иван Богоров”. Почти равен резултат миналата година показаха децата от основните училища „Алеко Константинов” (16.9%) и „Пенчо Славейков” (16.6%). Близки бяха и тези на СОУ „Любен Каравелов” (14.8%) и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” (14.2%).