Алпинисти развяват на Монблан българското знаме и димитровградския флаг
Алпинисти развяват на Монблан българското знаме и димитровградския флаг / netinfo
7- членна група от Алпийски клуб „Хеброс 99”- Димитровград бе изпратена официално днес от заместник кмета на Димитровград Олег Филев. С експедицията си този път алпинистите смятат да покорят най-високия в Европа връх Монблан, висок 4 810 м.

Преди да изкачат най- високия алпийски връх, ще покорят и високия 4 208 м. връх Гран Жораз, чиято северна стена е 1 200 м. До 28 август седмината покорители на планини ще си бъдат в българия и Димитровград, за да посрещнат празничните дни, посветени на 60- годишнината на града.

Специалистът по скално катерене Милко Петров и 50- годишният строител Митко Попов ще са водачи на групата, в която влизат още Тихомир Вълков и Антон Иванов на 31 г. Христо Тодев, Милко Семерджиев- най- младия в групата и Недялко Сталев.

Експедицията е на 100% финансово обезпечена. Около 5500 лв. са били събрани с помоща на Община Димитровград, „Неохим” и дарители, като по 250 лв. са дали и алпинистите. Те са изрядно оборудвани и по думите им няма да използват помощни средства- лифтове, челезници и т.н.

При изкачването си на Монблан алпинистите ще развеят подарените им днес от Общината български трибагреник и флаг на Димитровград.