Активността в Хасковска област надхвърли 47%, най-пасивни са избирателите в Стамболово
Активността в Хасковска област надхвърли 47%, най-пасивни са избирателите в Стамболово / netinfo

47, 22 % от избирателите в Хасковска област са гласували до 17 часа. Най-висока - 58, 39 на сто, е активността в община Минерални бани. Над 50% от избирателите са гласували и в общините Любимец, Ивайловград и Маджарово. Най-пасивни са избирателите в Стамболово. 38, 14% е отчетената избирателна активност там и това е единствената община в региона с активност под 40 на сто. По-висока от средната за областта активност е отчетена в община Хасково - 48, 24%.

23 жалби и сигнали за нарушения са постъпили в Районната избирателна комисия в Хасково от началото на изборния ден.

Доказан е сигналът за раздаване на документи на турски език с печат на ДПС пред секциите в село Караманци. Документът удостоверява, че съответния избирател е гласувал, е установено след превод на текста. При проверката обаче документите е раздавал не заместник-кметът на Минерални бани, а секретарят на Общината. Той е обяснил, че присъства в района на секциите не в качеството си на секретар на Община Минерални бани, а като местен лидер на Движението за права и свободи. Сигналът за контролиран вот в селото е подаден от ГЕРБ. Сезирани са и ЦИК и прокуратурата. Районната избирателна комисия в Хасково все още не се е произнесла с официално решение по случая.

Основателни са се оказали и сигнали за непозволена агитация в изборния ден. Нарушенията са отстранени, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Хасково Димитър Велев.