85 г. от рождението на Пеньо Пенев чества Димитровград
85 г. от рождението на Пеньо Пенев чества Димитровград / Darik News, архив

С връчване на почетни отличия на членове на клуба на строителите ветерани „Пеньо Пенев”-Димитровград от 10.30 ч. днес в зала „Гроссето” започва двудневната програма по повод 85-годишнината от рождението на поета. Той е роден в севлиевското с. Добромирка на 7 май 1930 г.

Програмата ще продължи от 18 ч. в лятната читалня на градската библиотека „Пеньо Пенев” с музикално-поетичния спектакъл „Всеки своя пътека си има…” с участието на общинския Забавно духов оркестър. Музикантите са подготвили специален репертоар от любими на Пеньо Пенев песни и такива по негови стихове. Час по-късно ще започне и премиерата на алманаха „Димитровград е поезия”, който община Димитровград издава. Малко по-късно в лятната читалня ще бъде представена и  стихосбирката „Аз, глас и съвест на епохата. Пеньо Пенев-стихове”. Съставители са синът на поета- художникът Владимир Пенев, художникът Стефан Чурчулиев и уредникът на Дом-музей „Пеньо Пенев” Живка Шишкова. Това е едно издание, което общината прави по повод 85-годищнината от рождението на поета, наложено от потребителското търсене- много често посетителите в музея искат да закупят такава книга, а до момента ние не бяхме в състояние да им предложим, разказа Живка Шишкова.

 

Пак по повод годишнината от 18.30 ч. утре в лятната читалня ще гостува музикално-поетичният спектакъл „Посоки”. С изложба живопис участва Владимир Пенев, актьорът Стойко Пеев ще рецитира поезия на Пеньо Пенев, а Георги Мархолев и групата „Алгоритъм енд блус Проджект” ще представят концерт, в който присъстват и песни по стихове на Пеньо Пенев.