13 казана фасул готвят в хасковския храм Успение Богородично
13 казана фасул готвят в хасковския храм Успение Богородично / DarikNews, архив

13 казана фасул приготвят в хасковската църква „Успение Богородично" днес за храмовия празник утре 15 жени на различна възраст. Ветеран сред тях е 85-годишна дама, участвала в този ритуал от детските си години до днес. По традиция в деня преди празника на Богородица на 15 август се готви постен фасул без мазнина. Необходимите за него продукти и тази година са осигурени от щедри миряни.

13 казана фасул готвят в хасковския храм "Успение Богородично"
netinfo

Около 17.30- 18 ч. днес гозбата ще е готова и отец Антоний ще освети казаните с фасул, които след това ще бъдат раздадени за здраве. Някои от изпълнявалите Богородичния пост остават и да пренощуват в двора на църквата, която ще бъде отворена, а в 5 ч. утре сутринта ще е първата служба. В 8 ч. отец Антоний ще отслужи и втората, информират от храма „Успение Богородично".

„Успение Богородично" е най-старата църква в Хасково. Осветена е на 15 август 1837 г. - Успение на Пресвета Богородица, един от най-големите християнски празници. Храмът бил построен на мястото на древен параклис, в обширен двор с издигнат над 4 метра каменен зид. По неизвестни причини църквата- корабна базилика с двускатен покрив без кубета, е ориентирана почти напълно на югоизток-северозапад. Иконостасът е дело на Дебърската школа и е с богата дърворезба. От стенописите най - забележителен е образът на „Благославящия Бог", изрисуван в средата на свода в огромни размери.