/ Gulliver/Getty Images
През нощта срещу сряда ще настъпи рязко застудяване
Жълт код за силен вятър е обявен за област Габрово. Утре около и след обяд ще се усили южният вятър - пориви до около 24 м/сек. През нощта срещу 5.февруари вятърът ще се ориентира от северозапад.

Ето къде и кога ще завали сняг

Атмосферното налягане бързо ще се понижава и през деня ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.През нощта ще се задържи с разкъсана облачност, по-значителна над Северна България. Запад-северозападният вятър временно ще отслабне и до сутринта ще се ориентира от югозапад. Минималните температури ще са предимно между 3° и 8°, на места в котловините и районите защитени от вятъра - около нулата.

През деня югозападният вятър ще се усили, в повечето места ще е умерен, в планините и в районите северно от тях ще е силен и поривист. Облачността ще е предимно средна и висока - разкъсана.

Месечна прогноза: Живакът ще скача до 22 градуса през февруари

Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 15° и 20°
. Вечерта от северозапад ще започне да преминава студен атмосферен фронт и през нощта срещу сряда вятърът в цялата страна ще се обърне от северозапад. Ще започнат валежи от дъжд, които с понижението на температурите, по високите полета на Западна България и в Предбалкана ще преминат в сняг.

В планините ще е с променлива облачност и през деня ще се задържи почти без валежи. Ще духа силен, по високите и открити части и временно бурен запад-югозападен вятър. Ще се задържи топло с максимална температура на 1200 метра около 10°, на 2000 метра - около 3°.

Жълти кодове за силен вятър в почти цялата страна

През нощта срещу сряда ще настъпи рязко застудяване.