/ iStock/Getty Images
Новата седмица започна с хубаво време и пролетни температури, но те ще се задържат само утре, защото в нощта срещу сряда се очаква арктически въздух да нахлуе и да донесе дъжд и сняг. 

Утре след обяд от запад облачността ще се вплътнява и привечер над северозападните райони ще започнат превалявания от дъжд. Със силен вятър от северозапад ще нахлува студен арктичен въздух с океански произход, формиран в акваториите до Гренландия и в близост до Северния полюс.

Месечна прогноза: Живакът ще скача до 22 градуса през февруари

Още около полунощ срещу сряда процесът ще обхване по-голямата част от страната. Ще превалява сняг и дъжд. В Дунавската равнина, Тракия и на изток, където ще духа силен северозападен вятър, ще превалява предимно дъжд. В централните западни райони и в Югозападна България над Кресна дъждът бързо ще преминава в сняг. Сняг ще вали и в Софийско и ще се образува няколкосантиметрова снежна покривка.

Температурите ще бъдат в широки граници: от около нула градуса по високите полета на запад, през 5-7 градуса в Дунавската равнина и западната част на Тракия, до 10-12 в крайните югоизточни райони.

Експерти прогнозират рекордни горещини през следващите 5 години


Заради продължаващото мощно нахлуване на студен въздух, през деня в сряда температурите ще бъдат по-ниски от тези в началото на денонощието - от минус 2 до 6-7 градуса.

Синоптичната обстановка ще бъде много сложна. Ще бъде облачно, ветровито, с превалявания от сняг. В ниските части на Дунавската равнина, както и по крайбрежието на морето валежите ще бъдат от мокър сняг и дъжд. Снежна покривка с различна дебелина ще се образува в Софийско, другите западни полета, Предбалкана, вътрешността на Североизточна България, както и в планините.

Жълти кодове за силен вятър в почти цялата страна


В четвъртък и петък ще бъде ветровито и студено, с минимални температури от минус 9 до минус 4, в западната част на Дунавската равнина и Тракия, където ще бъде най-ветровито - до около нула градуса. В местата със снежна покривка по високите полета на запад са възможни и по-ниски стойности.
Най-студено ще бъде в събота, а от неделя ще започне бързо затопляне и дневните стойности в низините отново ще достигнат 10-13 градуса.
НИМХ