Нощта след втория простест
Нощта след втория простест / Дарик
Протестиращи се опитаха да нахлуят по ул. "Батак" в Габрово, където живеят роми
Протестът в Габрово, втори ден
101291
Протестът в Габрово, втори ден
  • Протестът в Габрово, втори ден
Засилено присъствие на силите на реда по улиците на Габрово през нощта. Мерките са взети след опита на протестиращи да нахлуят на ул. "Батак", където живеят роми. Как се стигна до това?

Трима души пребиха продавач в денонощен магазин в Габрово (ВИДЕО)

Протестът
Снимка: Дарик

Част от протестиращите в Габрово се насочиха от площад Възраждане към търговската улица, преминаха през тази част от града и тръгнаха към
гарата. Това стана след приключването на протеста на площада и след опитите на вицепремиера Томислав Дончев и кмета Таня Христова да разговарят с протестиращите. Опит, тъй като за разговор и дума не можеше да става – двама души срещу над 1000, немалко от които поискаха оставките им. 
 
 

 

Публикувахте от Darik Габрово в Четвъртък, 11 април 2019 г.


Напрежението в Габрово ескалира: Сблъсъци между протестиращи и жандармерия (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Протестът в Габрово: кметът Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев

Публикувахте от Darik Габрово в Четвъртък, 11 април 2019 г.

Участниците в шесвието, които тръгнаха след протеста, определено правиха впечатление с възрастта си – доста млади хора имаше в него, особено сред тези, които поведоха групата. Вероятно около 400-500 души участваха в това шествие. Впрочем хората, с които разговарях, а те бяха от средата и края на веригата, не знаеха нито къде отиват, нито какво предстои.

Жандармерия охранява централната част на Габрово (СНИМКИ)

Дарик
Протестът в Габрово

Това стана ясно малко по-късно, когато водачите се опитаха да отидат към улица Батак в Габрово, където живееят доста роми. Жандармерията не допусна това да се случи, при спирането е пострадал репортер от ямболска медия.

От улица "Батак" до гарата в Габрово има няколко жандармерийски автомобила, по централните улици също. Прави впечатление наличието на повече полиция от обикновено. Пред сградата на Съда са позиционирани доста сили на реда.

Към 22 часа между въпросната улица "Батак" и моста Игото в Габрово се забелязваха групички от млади хора – от по пет до десет, които се оттегляха.

Дарик радио излъчи в централната си емисия новини изявлението на Венцислав Иванов – 31-годишният служител в магазин 2+2 в Габрово, който бе пребит от тримата ромии за чиято защита протестиращите се обявяват. Утре в регионалната програма на Дарик за Габрово, Велико Търново и
Русе ще излъчим голямо интервю, в което той споделя, че от дете е живял с роми, има приятели роми, много роми са го подкрепили след побоя.

Побойниците от Габрово се изправиха пред съда

Венцислав призовава да не се допускат ексцесии на етническа основа. По думите му не бива да страдат хора, които нямат нищо общо с настоящия инцидент.