Поредна вечер на недоволство, протести и огромно напрежение в Габрово заради побоя от трима мъже на служител в денонощен търговски магазин. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и жандармерия. Има пострадали. Градът е под обсадата на полицията и така ще остане за цялата нощ.

Габрово
БГНЕС

Трима души пребиха продавач в денонощен магазин в Габрово (ВИДЕО)

Първоначално над 1000 души се събраха мирно на площад „Възраждане“, където са основните сгради на институциите. Хората обясниха, че протестът не е насочен като цяло към ромската общност, а срещу онези от тях, които не работят, но получават социални помощи и живеят на гърба на другите.

Пред събралото се мнозинство излязоха кметът Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев, като се опитаха да проведат диалог с протестиращите и да успокоят обстановката, но без особен успех, тъй като бяха освиркани и посрещнати с викове „Оставка“. Малко след това част от протестиращите се разотидоха, но останалите се отправиха на шествие.
 
 

Протестът в Габрово се окървави. НА ЖИВО предава @Martin Georgiev Още четете тук: https://bit.ly/2uYFmGr

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 11 април 2019 г.

Изненадващо протестът тръгна от центъра на града по странични улички. Протестиращите се опитаха да стигнат до ромския квартал в града. Жандармерия обаче препречи пътя на участниците в протеста. Полицейските разпореждания бяха или протестът да се разпръсне, или участниците в него да си оставят личните карти и да продължат. Напрежението ескалира, протестиращи хвърляха димки, камъни и различни предмети към жандармерията, стигна се до сблъсъци.

Има пострадали хора, сред тях и двама журналисти. Всички ранени са откарани в болница. Повече подробности не се съобщават. Няколко души са арестувани.

Около 22:00 ч. протестът приключи и хората се разотидоха.

Габрово
БГНЕС

Градът е под полицейска блокада и всички входове и изходи са блокирани, а полицията проверява пътуващите към града. 
 
 

Жандармерия срещу протестиращи в Габрово. Подробности от Martin Georgiev Още четете тук: https://bit.ly/2X2W6bu

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 11 април 2019 г.

Размирици в Габрово след побоя в магазин (ВИДЕО)

Стотици протестиращи опитаха да нахлуят в следствието в града в сряда вечерта, където се намираха задържаните за побоя преди дни. След като не успяха, щурмуваха ромската махала. Нанесени са поражения в няколко къщи. След всичко това в София вицепремиерът Красимир Каракачанов свика Съвет по сигурността.

Нападателите, които бяха задържани за побоя над продавача, се изправиха пред съда. Те остават в ареста за постоянно.

Габрово
БГНЕС

Оставиха в ареста тримата мъже, нападнали и пребили продавач в Габрово

Междувременно започна събарянето на незаконни къщи в махалата.

От своя страна пострадалият служител, когото задържаните мъже нападнаха и биха, призова за спокойствие:

„Благодарен съм на хората, които ме подкрепиха. Моето послание е да работим мирно и спокойно и не искаме да всява етническо напрежение в града”, заяви пред NOVA Венцислав Иванов – служител в супермаркета.

Габрово протест
БГНЕС

БГНЕС, Фокус, nova.bg