Задържаха фалшиви евро и долари
Задържаха фалшиви евро и долари / Sofia Photo Agency

 

Трима души са задържани при съвместна специализирана операция на ГДБОП, „Сикрет сървис", ОД на МВР-Габрово, РПУ-Казанлък. Те са се занимавали с производство и разпространение на фалшиви банкноти евро и долари. Задържането е станало в момент на сделка за 50 000 фалшиви евро и 10 000 фалшиви долара.

От месеци наблюдаваме тази група, каза вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му след осъществяване на сделка днес е задържан Димитър Михайлов, на 24 години, криминално проявен, осъждан за грабежи. След сделката, в него са намерени 50 000 евро и 10 000 долара. Предаването на парите се е осъществило в близост до Шипка. Задържани са също Марин Христов, на 25 години, и Иван Дочев, на 43 години, който е криминално проявен, осъждан за взломни кражби и използване на фалшиви регистрационни табели за МПС.

Продължават процесуално-следствените действия. Проверяват се четири адреса в Габровско и пет адреса в Казанлъшко - три в Казанлък и два в село Долно Сахране. В Долно Сахране, в една от къщите са намерени печатната машина с всички заготовки за долари и евро, съответните водни знаци и всичко, което е свързано с изработването на фалшивите евро и долари.

„Това е една изключително добра операция с нашите партньори от САЩ за предотвратяване на печатането и разпространението на фалшива валута", коментира Цветанов.