Заболяване отложи делото за починалата родилка и нейното бебе
Заболяване отложи делото за починалата родилка и нейното бебе / DarikNews.bg, архив

Състав на Окръжен съд - Габрово отложи разглеждането на наказателното делото за починалата родилка и нейното бебе, поради неявяване (заболяване) на подсъдимата С.К. и неизготвяне на допуснатата по делото повторна съдебно-медицинска експертиза.

Делото е образувано по внесен от Окръжна прокуратура – Габрово обвинителен акт против двама лекари от „Акушеро-гинекологично отделение” в МБАЛ „Д-р Т. Венкова” - Габрово.

Обвинението е, че през периода 18 септември – 4 октомври 2013 г., Д.А. като началник (завеждащ) отделение и дежурен лекар и С.К. като дежурен лекар, нарушили Закона за лечебните заведения и други разпоредби свързани с упражняваната от тях дейност, като всички пропуски и нарушения довели до причиняване на смъртта на новородено бебе на 26 септември 2013 г. в неонатологичното отделение на МБАЛ – Габрово и до смъртта на майката на детето на 4 октомври 2013 г. в УБАЛ в Плевен.

Преди заседанието пред Окръжен съд – Габрово е депозирана молба от С.К. за отлагане на делото, придружена с болничен лист, оформен съгласно изискванията на чл.18 ал.2 от Наредба за медицинската експертиза, а именно – с отбелязване, че заболяването на лицето не позволява явяването му пред съда.

По делото е депозирана и молба от едно от седемте вещи лица, назначени от съда, от която става ясно, че не са успели да изготвят необходимото за производството по делото заключение по допуснатата повторна съдебно-медицинска експертиза.

 

Съобразявайки становищата на страните и обективните пречки за даване ход на делото, съдът отложи разглеждането му, като насрочи следващо съдебно заседание за 18 декември 2015 година.