Каменен фриз
Каменен фриз / ЕМО ЕТЪР
Предметът, който участниците в Майсторската надпревара по каменоделство трябва да изработят е мраморен фриз, открит през 1984 година при сондажни проучвания в района на шуменския безистен. Той е част от надгробен паметник и е престоял дълги години на метър и половина под каменната настилка. Мраморният фриз е собственост на Регионалния исторически музей в Шумен.
 
Майсторската надпревара по каменоделство е важен акцент от ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър” на 6, 7, 8 и 9 септември.

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти
 
Деветимата майстори от надпреварата, между които има и две жени, трябва да изработят точно копие на шуменския фриз, както и да представят създаден от тях втори предмет.

ЕМО Етър
Началото на Майсторската надпревара през 2018 г.

Журито е в състав Ваня Донева, главен уредник в ЕМО „Етър”, проф. Константин Денев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и доц. Цветослав Христов от Националната художествена академия.
 
Победителят в Майсторската надпревара по каменоделство ще бъде обявен на 8 септември вечерта.
 
Утре в ЕМО „Етър” започват работа и тримата участници в Младежката секция към Майсторската надпревара, които са възпитаници на единственото на Балканите училище по каменообработване в село Кунино.

Възпитаници на училището по каменоделство в с. Кунино показват умения в Младежката секция към Майсторската надпревара
 
Организатори на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти са Министерство на културата, Община Габрово и ЕМО „Етър”.