вестници
вестници / iStock/Getty Images
ПРЕГЛЕД НА МЕСТНИЯ ПЕЧАТ
Вземат се мерки срещу африканска чума и в Габровско. Ваксина за този вирус по свинете няма, както и никаква възможност за ефективно лечение. Това съобщава във водещата си статия днес вестник „100 вести”. Областният управител Невена Петкова свика спешно Областната епизоотична комисия за набелязване на мерки за предотвратяване възникването на заболяването африканска чума по свинете на територията на област Габрово.

Габрово е сред рисковите области за разпространение на африканска чума по свинете 

прасе
Thinkstockphotos

В друга статия изданието пише, че на 10 юли от 17.30 часа на чардака на Дечковата къща ще бъде открита изложбата от детския пленер „Старо Габрово“, организиран от Регионален исторически музей. От 27 юни до 9 юли пред Дечковата къща и около нея 25 млади творци от школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“, с преподавател талантливата габровска художничка Елиза КовачеваЦокова, черпиха вдъхновение от възрожденската архитектура и с четки и бои я претворяваха върху белите листи. По време на пленера участниците имаха възможност да разгледат и постоянната експозиция „Градски бит от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век“.

Още по тази тема: Благотворителна разпродажба на творбите от пленера „Старо Габрово" 

Снимка:
РИМ - Габрово

От „100 вести” можем да научим още, че е излязъл от печат и вече е представен пред специалисти от три населени места в България – Пловдив, Враца и Габрово, детски пътеводител за ЕМО „Етър”. Изданието – богато илюстрирано и с атрактивни текстове, е предназначено за деца между 7 и 11 години. Пътеводителят „Един ден в музея на открито” позволява на любознателните малки пътешественици да се върнат във времето на техните деди, да надникнат в старите български домове, да се запознаят със занаяти и традиции, да опитат топъл симид и „габровски шоколад”.

Още по тази тема: „Един ден в музея на открито” - детски пътеводител за „Етър”-а

Снимка:
Представяне на Пътеводителя за деца в училище "Райчо Каролев", музей "Етър"

Още една статия във вестника е посветена днес на музеите и музейното дело. Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна е една от трите номинации за наградата „Училището в музея, музеят в училището“. Другите две са Художествената галерия в Добрич и Националният музей „Васил Левски“ - Карлово. Общо 15 културни институции - музеи и галерии, от цялата страна са кандидатствали с музейнообразователни програми за наградата.
 
На последна страница „100 вести” отделя място за спорт.

Международни турнири по баскетбол и волейбол за ветерани във Варна 
Дирекция Спорт, община Варна

От петък за четвърта поредна година Габрово ще бъде домакин на International Basketball Camp – най-мащабният баскетболен тренировъчен лагер в България, който привлича участници и треньори от целия свят. Основни организатори са Владимир Искров чрез своята фирма „Усмивка“, Община Габрово и ОБК „Чардафон“.