/ Музей Етър
Излезе от печат и вече е представен пред специалисти от три населени места в България - Пловдив, Враца и Габрово, детски пътеводител за Етнографски музей „Етър”. Изданието - богато илюстрирано и с атрактивни текстове, е предназначено за деца на възраст между 7 и 11 години.
 

Кметът на Габрово председателства Оперативното бюро на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти

Пътеводителят „Един ден в музея на открито” позволява на любознателните малки пътешественици да се върнат във времето на техните деди, да надникнат в старите български домове, да се запознаят със занаяти и традиции, да опитат топъл симид и „габровски шоколад”.
 
Пътешествието започва от Балканджийската талпена къща в „Етър”-а, преминава през сушилото за сливи и Балканската мандра, запознава децата с ножарския занаят, със съоръженията, които се задвижват с вода и им позволява да разберат особеностите на Възрожденската архитектура.
 
Особен интерес сред децата, родителите и учителите, които вече са запознати с Детския пътеводител „Един ден в музея на открито”, предизвиква обяснението на старите думи, за което е отделено специално място.

Еньовденски провокации в „Етър”-а: Да открием здравето в уникалната природа на България

Малко вероятно е да знаете какво означават „сарач”, „мутафчия”, „шарлан”. Може и да сте чували за „калем”, „чапраз”, „самар”, „кьошк” и „калкан”. В пътеводителя всяка от тях е обяснена толкова разбираемо, че дори едно съвременно дете да остане удовлетворено.
 
Издаването на пътеводител „Един ден в музея на открито” е провокирано от многобройната детска публика, която посещава „Етър”-а. Към него има приложение, с което децата да се забавляват и да приложат практически наученото от пътеводителя. 

Музей Етър

„В 32 страници е разказано за малките деца какво могат да видят в музея. Наред с това са споменати обичаите, които „Етър”-а съхранява. Приложението към пътеводителя би могло да се ползва като помагало в училищата за ученици от началната степен.

То специално е съобразено с тяхното ниво на знания и умения и позволява те да бъдат надградени”, разказва Анна Александрова от отдел „Работа с публики” в музей „Етър”.
 
Габрово е желан партньор и активен участник в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО

„Забавното приложение позволява да се усвояват знания чрез игри. Децата могат да изрязват облекло на лазарка от приложението и да облекат нарисуван манекен на младо момиче.

Така научават за обичая лазаруване. По същия начин е с коледарите и с други празници и обичаи, които представяме”, допълва Любомира Иванова, музеен педагог в „Етър”-а.
 
11 119 лв. е стойността на проекта „Помагала за малки посетители в музея на открито”. 8 062 лв. отпуска Министерство на културата, а останалите са собствен принос на музей „Етър”.