Увеличават се случаите на ухапани от кърлежи в севлиевско
Увеличават се случаите на ухапани от кърлежи в севлиевско / netinfo

Множество севлиевци, ухапани от кърлежи и насекоми са потърсили помощ в кожно-венерологичния кабинет в „Медицински център 1“. Голяма част от хората отиват, за да им бъде извадена останалата част от кърлеж. Най-често завеждащият на кабинета д-р Марияна Пенчева откривала частиците от кърлежа на много нестандартни места – около ануса, тестикуларна торбичка, срамните гънки.

Заради особеността на мястото на ухапване, поразените места са били с изразена инфилтративна реакция. Освен ухапвания от кърлежи това лято са регистрирани и много ухапвания от насекоми с последвали усложнения. Най-често симптомите са отекли крайници, еритемна реакция, силна болезненост, повишена локална температура, а след отзвучаване на острата фаза - синкави петна от засегнатите кръвоносни съдове.

Д-р Пенчева съобщи, че най-новата тенденция сега е при всяко едно ухапване независимо дали е от кърлеж или друго насекомо, около мястото на което има изразена реакция – зачервяване, болка, оток, задължително трябва да се провежда както противоалергична терапия, така и превантивен курс за лаймска болест. За предпазване от жилещите насекоми могат да се използват различни репеленти, които се продават в аптеките. Спрей или друг препарат срещу кърлежи няма.