Снимка:
Снимка: / Музеят „Етър”
Характерен за България предмет – стомна за пиене на вода, ще изработват участниците в Международната майсторска надпревара по грънчарство, която започна на 5 септември в музей „Етър”. Тя е акцент по време на Международния панаир на традиционните занаяти, който продължава на 6, 7 и 8 септември.
 
Стомната се използва във всички региони на България за съхраняване и пиене на вода. Избраната за Международната майсторска надпревара има не особено изпъкнало тяло и тясна шийка. Дръжката е пробита, за да може да се пие от нея вода. 

Снимка:
Музеят „Етър”

Майсторът грънчар в музей „Етър” Веселин Дамянов я определя като труден за изработка съд.
 
„Гърлото е тясно и това може да доведе до „клякане” на предмета, докато се изработва. Има начин, по който да се направи. Избрахме я, тъй като става въпрос за състезание и е необходимо да има някаква сложност в изработката. За сметка на това, украсата е по-лесна за майсторите. Сложността на формата идва от тясната шийка и лепенето на дръжката”, казва майстор Веселин Дамянов.
 
За Десислава Владовска – български участник в Международната майсторска надпревара, стомната като предмет не е сложна. Изработвала е, но отдавна и се надява, че ще се справи. 

Снимка:
Снимка: Музей „Етър"

„ В миналото майсторът, за да е майстор, трябва да може да изработи стомна – да бъде с тясно краче, елегантно като на жена, да е свито отгоре, а гърлото да е със сложна форма”, разсъждава Десислава Владовска, докато разглежда задължителния предмет.
 
Известната грънчарка участва в състезанието заедно с дъщеря си Дарена, която е на два месеца и половина. Бебето е привързано към предната част от тялото на майката и кротко спи, създавайки атмосфера на спокойствие и уют. Таткото е с тях и също помага Дарена да не се отделя от майка си, а в същото време работата да спори.
 
За майсторите грънчари от Румъния и Южна Африка изработването на стомната определено е предизвикателство. Те не работят предмети си на грънчарско колело и за тях тънкото гърло и дръжката са трудни за направа. 

Снимка:
Музеят „Етър”

Петър Жеков е врачански майстор. За един български занаятчия стомната не трябва да е предизвикателство, смята той. Прави му впечатление, че крачното грънчарско колело, предназначено за състезанието, вече се ползва рядко. Майстор Жеков познава възможностите на останалите участници в Майсторската надпревара и цени високо постиженията им.
 
В Международната майсторска надпревара по грънчарство участват осем занаятчии – от Франция, Унгария, Косово, Румъния, Южна Африка и България. Те изработват един задължителен предмет – тази година стомна за вода, както и един по свой избор, който трябва да покаже традиционен за даден регион керамичен предмет. 
 
Победителят получава голямата награда – Сребърната хлопка, както и право на изложба базар през следващата година в музей „Етър”.
 
И тази година към Международната майсторска надпревара има Младежка секция, в която са включени ученици от училището по керамика в Троян. Те имат възможност да придобият умения в занаята, получавайки напътствия от утвърдените вече майстори, участващи в надпреварата.
 
Международната майсторска надпревара продължава в трите дни на Панаира. Работата на участниците може да бъде наблюдавана от посетителите в музея. Състезателите са разположени до Книгопродавницата и Ножарската работилница в музей „Етър”.