Търговската палата в Габрово се отчита днес за периода на кризата
Търговската палата в Габрово се отчита днес за периода на кризата / Dariknews.bg

Управителният съвет на Габровската търговско-промишлена палата се отчита днес за периода 2008 - 2012 г. Това време съвпада в голяма степен със световната икономическа криза, което се отрази и на бизнеса в нашия регион.

ГТПП организира или се включи активно  в организацията на срещи с  министри, евродепутати, икономически анализатори, свързани най-вече с последиците от кризата и мерките за тяхното преодоляване. Проведени са срещи с министри на финансите, с председателя на БТПП Цветан Симеонов, с икономическите анализатори Георги Стоев (управляващ съдружник в Индъстри уоч), Петър Ганев и други икономисти от Института за пазарна икономика. Заедно с Представителството на Европейския парламент в България  е организиран ГРАЖДАНСКИ ФОРУМ “Антикризисни мерки и социална политика - европейски програми и национални действия" с български евродепутати.

Основно направление в  дейността е информация и подпомагане на фирмите  при кандидатстване за финансиране от оперативните програми. В периода 2008 - 2011 г. ГТПП е главен съорганизатор, а в някои случаи и инициатор на информационни дни по стартирали схеми и мерки най-вече по ОП “Конкурентоспособност” и ОП “Развитие на човешките ресурси”. Проведени са над 20 информационни дни, две срещи с представители на Управляващия орган на ОП “Конкурентоспособност”, с ИАНМСП в качеството й на междинно звено по тази програма, свързани с проблеми в процедурите за изпълнение на проекти.

В отчетния период ГТПП е  работила основно по международни проекти. Завършила е дейността си по 7 проекта от програма Леонардо до Винчи, в процес на изпълнение в момента са още 3. В резултат на работата по тези проекти е създадена секторна квалификационна рамка за професията „мехатроник”, която по-късно беше включена в списъка на професиите в България.

От 2008 г. ГТПП е  приемна структура на Европейския информационен център „Европа директно”, който покрива територията на Габровска и Ловешка област. През 2012 г. организацията е утвърдена и за следващия период до 2017 г.

ГТПП заедно със свои членове се включи в обществените обсъждания на проекта за западен  обходен път и тунел под Шипка, внесе становище в подкрепа на проекта.

ГТПП продължи традицията да събира статистически данни за социално-икономическото развитие на Габровска област и да изготвя анализи. През отчетния период е отпечатано третото издание на Социално-икономическия профил на Габровска област – 2010 г., а от миналата година подпомагаме Института за пазарна икономика при изготвяне на регионалните профили.

Броят на заверените външнотърговски документи е в пряка зависимост от експортната активност на фирмите в региона. За отчетния период броят им се запазва на нивото от преди кризата – средно 1100 документа годишно. Нараства броят на преведените (от и на над 10 езика) и легализирани документи, които са над 1000 бр. годишно.