/ ТУ-Габрово
Технически университет-Габрово (ТУ) откри лаборатория на „ФАНУК България“, оборудвана с робот FANUC M-430iA, дарен от компанията за практическото обучение на студентите. 

ТУ-Габрово

С новата придобивка ТУ става първият университет в страната, който разполага с две лаборатории на FANUC, чрез които студентите получават достъп до най-съвременните технологични решения в областта на автоматизацията.

Първият извънстоличен технологичен парк в страната ще бъде открит в Габрово

Това е първа стъпка на университета за създаване на специална лаборатория, ориентирана към Индустрия 4.0. „Новият робот на FANUC ще даде възможност на студентите да придобият полезни и практически знания за работа и програмиране на роботи“, подчерта ректорът проф. д-р инж. Илия Железаров.

„ТУ-Габрово е успешен пример за поддържане на активна връзка между бизнеса и университета, което е гаранция за развитие на съвременно образование на високо ниво.“, посочи от своя страна управителят на „ФАНУК България“ ЕООД инж. Христо Гилищаров, който представи и колаборативния робот FANUC CRX.

ТУ-Габрово

Поздравления към студентската и академичната общност поднесе кметът на община Габрово Таня Христова. Тя пожела успехи в обучението на всички настоящи и бъдещи студенти и подчерта, че новата лаборатория ще добави стойност към модерното оборудване в Технологичния парк на университета.

Японската компания FANUC (ФАНУК) е един от водещите световни производители на индустриална автоматизация. Тя разполага с над 60 години опит в разработването на компютърно цифрово оборудване за управление, повече от 27,5 милиона продукта, инсталирани по целия свят, и над 8 000 служители.