Таня Христова приветства участниците в турнира по вдигане на тежести „Михаил Петров“
Таня Христова приветства участниците в турнира по вдигане на тежести „Михаил Петров“ / Община Габрово

В габровската спортна зала „Орловец" се проведе XIII­-то издание на турнира по вдигане на тежести в памет на трикратния световен шампион и габровски спортист Михаил Петров. Събитието беше организирано от местния СКВТ „Михаил Петров" и Община Габрово.

Кметът на община Габрово Таня Христова приветства 33-мата участници, разпределени в три възрастови групи - момчета до 13 години, кадети до 15 години и кадети до 17 години, и им пожела успех в оспорваната надпревара.

Музикален поздрав към всички спортисти отправиха малките изпълнители на танцова формация „Сивек".

Най-много състезатели имаше в групата на момчетата. Там се включиха представители на два русенски клуба ТСК „Русе" и СКВТ „Ванев", на АСКВТ „Сливен" - Сливен, на СКВТ „Старт" - Червен бряг, на КВТ „Самсон" от Сопот и петима щангисти от габровския СКВТ „Михаил Петров". Това са Петьо Петров, Стелиян Георгиев, Николай Тачев, Иван Самет и вицешампионът от държавното лично първенство при 50-килограмовите Йордан Стефанов.

Според класирането по системата „Синклер", което е на базата на точки, изчислени по коефициент спрямо личното тегло на състезателя и килограмите в двубоя, които е вдигнал, първо място спечели Карлос Насал от СКВТ „Старт" - Червен бряг.

Второ място и сребро грабна Веселин Русев от ТСК „Русе". Ивайло Лучев от КВТ „Самсон" - Сопот, се класира на трето място.

Следобеда се проведоха състезанията при кадетите до 15 и 17 години, в които участваха трима европейски шампиони от първенството в Нови Томисл, Полша. Това са състезателите на ТСК „Русе" Ангел Русев и Кристиян Йорданов в групата на кадетите до 15 години и Васил Маринов от АСКВТ „Сливен" в групата на кадетите до 17 години.

При 15-годишните кадети се включиха и двама представители на домакините от СКВТ „Михаил Петров" - Ивайло Иванов и Нико Николов.