Създадоха Асоциация на общини с богато културно-историческо наследство
Създадоха Асоциация на общини с богато културно-историческо наследство / Dariknews.bg, архив

Асоциация на общините със селища и територии с културно-исторически наследства е учредена във Велико Търново. В организацията се включиха общините Трявна, Дряново, Горна Оряховица, Елена, Балчик, Велико Търново и Банско.Кметът на Велико Търново Даниел Панов беше избран за председател на асоциацията.

Основна цел на новото сдружение е да подпомага кметовете и общинските власти в сферата на законодателството, свързано с културно-историческото наследство и културния туризъм. Партньорите ще изготвят съвместни проекти, с които общините да кандидатстват за финансиране по европейски програми директно в Брюксел. Съвсем скоро към асоциацията се очаква да се присъединят още няколко  български общини с културни паметници и богато историческо наследство.

Учредителите се обединиха около мнението, че сегашният закон за културното наследство не действа. Работата на общините с Националния институт за паметници на културата е изключително тромава, това застрашава старинни сгради, които стоят и се рушат, каза директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева.

Новоучредената асоциация ще проведе следващата си среща през ноември, когато в старата столица ще дойдат представители на сродни организации от Франция и Румъния. Очаква се българското сдружение да бъде присъединено и към европейската мрежа на градовете с културно-историческо наследство.