Габровски ученици на посещение в
Габровски ученици на посещение в / град Тойоаке
Във водещата си статия днес вестник "100 вести" разказва за посещението на габровската група ученици в Япония. В пролетно усмихнатият и красив с разцъфналите цветчета на сакурите (вишнев цвят) японски град Тойоаке, сприятелен с Габрово от Светла Хасегава, изживяват особени емоции. Една тема занимава всички - проявите, концертите, вълнуващите срещи на гостуващата група от десет габровски ученици.

Медии, учителското съсловие, ръководството на града и префектурата, младежите на града, родители на японски деца, учещи в града, обсъждат, коментират и се радват на гостите си от Европа. Одухотворени, жизнени, верни на традициите на българския народ интелектуално извисени и лъчезарни - такива са възхитителните отзиви на всички японци, докоснали се до габровските деца, които вече десет дни радват с изявите си префектура Аичи с население по-голямо от нашата страна.

Образователният обмен между Габрово и Тойоаке е факт

По своя инициатива преди година и половина младата габровка Светла Хасегава пристигна в Япония и на собствени разноски пътува с влака-стрела, за да се срещне с Масафуми Коуки, кметът на Тойоаке, и положи началото на приятелството между двата града. А големият благодетел и приятел на България - Масаки Ишида, почетен президент и собственик на образователна система "Ишида" поема финансирането на престоя на габровските ученици на японска земя. 

Всички подробности за инициативата "Образователен обмен Габрово - Тойоаке"

Изтеклите досега десет дни от посещението на габровските ученици в Япония са наситени с много положителни емоции и слънчево настроение. Те разкриха и една друга реалност – оказа се, че Габрово е побратимен не само с Тойоаке, но и едва ли не с цялата префектура Аичи.