Синоптиците предупреждават за силен вятър в 23 области
Синоптиците предупреждават за силен вятър в 23 области / Дарик Габрово, архив

Жълт код за силен вятър е обявен в 23 области на България за 3 февруари, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Без прогнозирани опасни явления са единствено 5 области на страната - Видинска, Монтанска, Пазарджишка, Пловдивска и Смолянска. В останала част от страната, включително и Габровска област, е обявен код "Жълто" за потенциално опасно време заради силен вятър. Прогнозираните метеорологични явления няма да са необичайни, но гражданите се съветват да бъдат внимателни.

През деня от запад на изток през страната ще премине атмосферен фронт. Ще бъде облачно, около обяд в Западна България ще започне да превалява дъжд, като до вечерта ще завали и в крайните източни райони. Вечерта за кратко по високите полета на Западна България ще превали и сняг, а през нощта и из Дунавската равнина.

През по-голямата част от деня в Централна и Източна България, по долината на Струма ще духа до силен южен вятър и дневните температури ще са твърде високи за февруари достигайки 12°-17°, в северозападната част от страната едва 5°-8°. След преминаването на атмосферния фронт вятърът ще се ориентира от запад, в Северна България временно силен, ще започне да нахлува студен въздух.

Времето в планините ще е твърде динамично. Вятърът по високите части ще е бурен от югозапад. По Черноморието ще е със значителна облачност и през деня ще духа силен южен вятър.