/ Община Габрово

Изложба „Освобождението“

Регионален исторически музей - Габрово

1 март

Изложба „Руско-турска война 1877 - 78“

Организатори: Държавен архив – Габрово и Национален музей на образованието

Тематичен кът „Спомен за Руско-турската война 1877 - 78” в издания по повод годишнини от войната

Национален музей на образованието

18:30 ч. Концерт на хор „Ваня Монева“

Зала „Възраждане“

2 март

Витрина 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор

Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“ и Филиал 3

13:00 ч. „3-ти март – пътят към свободата“ – литературно четене на разкази, посветени на Освобождението и дискусия по повод Националния празник на България

Детски отдел на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“

17:00 ч. Панихида в памет на загиналите за Освобождението

Братска могила до храм „Успение на Света Богородица”

 

3 МАРТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

8:30 ч. Издигане на националното знаме

площад „Възраждане”

11:30 ч. Тържествено отбелязване на 140 години от Освобождението на България

площадката в подножието на Паметника на Свободата на връх Шипка

Панихида в памет на загиналите войни ще отслужат техни Светейшества Българският патриарх Неофит и Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, в съслужие със Старозагорския Митрополит Киприян и хора на руската синодална патриаршия „Москва“.

Превозът на граждани от пл. „Възраждане” за връх Шипка на 3 март ще започне от 07:30 ч. Транспортното дружество има готовност да осигури 10 автобуса. Курсовете на автобусите в обратна посока ще започнат в 14:00 ч. Цената на билета в двете посоки е 6 лв.

Поради големият интерес и хилядите участници, които всяка година посещават връх Шипка на 3 март, и с цел създаване на добра организация на движението и паркирането на пътните превозни средства, органите на пътна полиция и Районните управления на полицията в общините Казанлък и Габрово са създали следната организация на движение:

Въведено е ограничение за транзитно преминаващите МПС по главен път I-5 / Е-85, Габрово - връх Шипка - Казанлък и обратно, считано от 20:00 ч. на 02.03.2018 г. до 18:00 ч. на 03.03.2018г., с изключение на автобусите от междуградския транспорт. За участниците в тържествата автомобилите ще се движат еднопосочно от Габрово до връх Шипка, от 06:00 ч. до 14:00 ч. на 3 март 2018 г. и ще се връщат обратно в посока от връх Шипка към Габрово след 14:00 ч. на 3 март 2018 г. 

Паркирането на автомобилите ще става по разпореждане на полицейските екипи в дясната част на пътното платно. Същата схема на предвижване ще бъде въведена и от страна на пътя Казанлък - връх Шипка. Транзитният трафик на моторни превозни средства ще бъде отклоняван през Прохода на Републиката "Хаинбоаз".

Във връзка с промяната на мястото на тържественото честване на Националния празник на Република България, ще има ограничения в движението на гражданите в района на Паметника на Свободата на връх Шипка, за което ще е необходимо да се спазват разпорежданията на органите на реда.

Община Габрово призовава всички, които желаят да посетят връх Шипка на 3 март, да се информират за актуалната метеорологична прогноза и да бъдат добре екипирани.