Освобождението
Освобождението / Регионален исторически музей-Габрово

140 години ни делят от края на поредната Руско-турска война, когато на трети март 1878 г. в Сан Стефано е подписан историческият, съдбовен акт – възкресяването на българската държава. И макар договорът да е предварителен, а следващите месеци и години да носят на освободената нация немалко изпитания, тази война завинаги остава като вододел в новата българска история, като дълготраен фактор в съдбините на България.

Настоящата изложба „Освобождението“, посветена на годишнината, е реализирана с участието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Казанлък. В нея са включени 52 броя оригинални културни ценности.

Славната и трагична съдба на габровските и севлиевски воини през Първата световна война

Сред тях са 7 броя акварелни портрети на опълченци от Габрово и Габровско, авторство на габровския художник Стефан Ковачев, копие на руска войнишка униформа, предоставени от НПМ „Шипка-Бузлуджа“, както и 3 броя копия на снимки, съхранявани като оригинали в РИМ – Габрово.

Непосредствено свързано със защитата на стратегически важния за развоя на военните действия Шипченски проход, на Габрово е отредена първостепенна роля в плана за осъществяване освободителния поход на руската армия.

Какви промени очакват РИМ-Габрово през следващите години

Този исторически факт обяснява съхраняването на значителен масив културни ценности в Регионален исторически музей – Габрово, свидетелство за събитията по време на Руско-турската освободителна война и габровското участие в нея. Потомци на опълченците са основните дарители на скъпи реликви – лични вещи, наградни отличия, предмети, белязани с емоцията от военните събития, които са предоставени за обществено достояние и ще продължават да бъдат част от процеса за запазване паметта за подвига на нашите предци и руските войни, извоювали Освобождението ни.

Изложбата може да бъде посетена до 15 март 2018 г. в Регионален исторически музей – Габрово на ул. „Николаевска“ №10.