РИМ Габрово
РИМ Габрово / DarikNews.bg
Красимира Чолакова е новият стар директор на Регионалния исторически музей. Конкурсът за директор бе обявен от Община Габрово в края на април. Красимира Чолакова представи своя концепция за развитие на музея в следващите 5 години, която беше оценена от журито много високо. Тя събра 578 точки за представянето си. Какви са нейните виждания за развитието на музея и кои са важните неща, които трябва да се случат в близко бъдеще - разказва Красимира Чолакова пред Надежда Тихова във вестник „100 вести"
 

Висока оценка за концепцията, която Красимира Чолакова представи за развитието на РИМ-Габрово


Само преди седмица след 25-годишно прекъсване възстановихте проучванията на Градище. Ще продължават ли те и в бъдеще?

Да, възстановиха се археологическите проучвания в местността Градище. Но догодина възнамеряваме да продължим с археологически проучвания и на други места като кандидатстваме за финансиране по различни програми към Министерството на културата. В областта на събирателската работа възнамеряваме да поощряваме дарителството, тъй като ние получаваме наистина много големи дарения на културни ценности от габровци, които се интересуват от историята на града. Например преди една седмица получихме много голямо дарение от наследници на братята Ботьо и Христо Радеви от фабрика „Орел“. Дарени бяха над 85 снимки, които касаят техния живот и дейността им във фабриката. Получихме отделно и 5 албума, както и дипломата на Стефан Радев, син на Христо Радев, от Ви на. Имам уверението, че ще получим като дарение проект за климатизация на фондохранилищата на музея. Ще бъде зададена определена температура и влажност, която да се поддържа за културните ценности.

А на какъв етап е проектът за нова експозиция на мястото на сегашната „Габрово и габровци“?

Завършени са тематико-експозиционните документи, направени са плановете от колегите, работим с екип по художествено-пространственото оформление и всеки момент очакваме да получим рецензиите на специалисти от Института по история при БАН, както и от Археологическия институт за сектор Археология. Ще ги внесем в Министерството на културата за утвърждаване от министъра. Самата процедура продължава около 2 месеца. Вече сме почти готови. Решено е какво ще има на първия етаж, какво на втория. Има много интересно виждане на хората, които ще правят художествено-пространственото оформление на втория етаж - да има зали, посветени на определени габровци със заслуги към града и да завършва с едно габровско кафене от 30-40-те години на миналия век. Също така да се оползотвори пространството като се използва плоския покрив с една тента и много зеленина като зала за различни събития, кои- то ще провежда музеят през пролетния, летния и есенния сезон. Оттам има много хубава гледка и се вижда Габровския балкан и паметникът на Шипка. В експозиционната дейност ние предвиждаме много събития, заложени в концепцията за 2018 година, свързани с Европейската година на културното наследство и с председателството на България в Европейския съюз. Предвиден е един от съвместните проекти - „Написано на кирилица“, на РИМ-Габрово, РИМ-В.Търново и музея в Елена в партньорство с Регионалната библиотека в Габрово, Регионалната библиотека във В. Търново и свищовската библиотека. Всички тези институции притежават ръкописи, написани на кирилица и заедно целим направата на една изложба, която да разпространим в цяла България на винил, а оригиналите да покажем в София, Габрово, Търново, Елена и Свищов в изложба. В нея ще участва и Великотърновската митрополия, която също притежава ръкописи от 12-14-ти век. Ще направим и редица други изложби. През 2018 година се навършват 135 години от създаването на нашия музей. Така че ще има и събития, посветени на тази годишнина. Предвижда се да се проведе отново традиционната конференция „Старопланинският регион в историята на Българските земи и развитието на културния туризъм“, както и още научни конференции с международно участие. Едната е „Индустрия и култура“. Тя ще се организира през месец юни догодина съвместно със Софийския университет, с Института за исторически изследвания. А другата ще е на тема православие съвместно с Богословския факултет на Великотърновския университет. Ще имаме и много издания. Догодина ще издадем един каталог на богатата сбирка от оръжие, което притежава Музеят. Каталогът ще излезе по повод Годината на европейското културно наследство и годишнината на музея. Тази година пък ще издадем каталог на експозицията в Дечковата къща.

Кога според Вас новата експозиция ще може да се реализира, тъй като направата й е свързана с нуждата от пари?

Експозицията ще бъде реализирана след извършване на основен ремонт на музея. Тази година ние започваме ремонтните дейности – музеят ще бъде газифициран и вече добре отоплен, включително и през почивните дни – в събота и неделя. Така че няма да делим работното време на лятно и зимно и така ще осигурим по-голяма посещаемост на музея. От месец юли 2017 го- дина музеят е включен в 100-те национални туристически обекта и ние трябва вече да започнем да работим и в събота и неделя през цялата година.

Газификацията няма да реши въпроса с отоплението, ако не се смени дограмата. Предвиждате ли по-големи ремонти?

Предстои извършването на доста голям ремонт в музея – подмяна на цялата дограма, тъй като прозорците са много стари и от тях духа постоянно и наистина от газификацията няма да има особена ефективност. Ще бъде отремонтиран и двускатния покрив на музея и металната обшивка, от която са основните течове в сградата. След като приключи този ремонт, ще се направи и новата експозиция. В момента вторият етаж е почти неизползваем от постоянните течове от металната обшивка.

Предполагам, че за всичко това ще се търси финансиране по проекти?

Да, ще се търси финансиране по проекти. По-късно ще се изработи проект и за климатизация на фондохранилищата и на експозициите, което също е много важно. След това ще се създаде действително една нова, модерна експозиция. Ще запазим досегашното име „Габрово и габровци“, за да има приемственост в експозициите.

През миналата година приключихте един голям проект, свързан с цифровизацията на културното наследство в музея. Предполагам, че ще продължите с този процес?

Ще продължи дегитализацията на културното наследство в музея, но вече планираме през 2018 година да се изготви цялостна концепция за дигитализация на културното наследство на цялата Габровска област. Това е голям плюс и в областта на туризма.

Ще успеете ли всичко това да реализирате в рамките на предстоящия Ви петгодишен мандат като директор?

За 5 години няма да може да се реализира цялостната дигитализация на културното наследство в областта, но смятам, че ремонтите в Музея и новата експозиция трябва да се направят.