Проф. Кънчо Цанев и проф. Антон Дончев са Почетни граждани на Трявна
Проф. Кънчо Цанев и проф. Антон Дончев са Почетни граждани на Трявна / Дарик Габрово

Проф. Кънчо Цанев и проф. Антон Дончев са удостоени със званието „Почетен гражданин на Трявна", съобщават от Общинската администрация. На тържественото заседание кметът на община Трявна Инж. Драгомир Николов е връчил на изтъкнатите творци метални плакети на почетни граждани и почетни грамоти.

Проф. Кънчо Цанев е роден на 21.07.1934 г. в с. Бахреци, община Трявна. Той е сред най-значимите представители на българската дърворезба от втората половина на XX в. Той не само продължава традициите на Тревненската резбарска школа, на чийто постижения стъпва, но ги доразвива и обогатява с ново философско съдържание. Творчеството му носи отпечатъка на самобитност, съчетана с ярка художествена индивидуалност - постижение, което е присъщо само на изключителните творци.

Проф. Антон Дончев е роден на 3.04.1943 г. в гр. Трявна. Той е едновременно подчертано самобитен, много български и заедно с това съизмерим с най-доброто в света на модерната пластичност. Творецът превръща дърворезбата в космическа вселена, където доброто и злото, светлината и мракът, реалното и нереалното се срещат и разминават в някакво апокалиптично стълпотворение. Проф. Антон Дончев е явление в съвременния духовен свят. Той обръща представите за традиционна дърворезба и без да скъсва с възрожденската традиция, я извисява до една пространствена пластичност, по-близка до автономното разбиране за скулптура.

Почетните граждани са били поздравени от директора на Специализирания музей в Трявна- Юлия Нинова, както и от директора на художествената галерия „Христо Цокев" в Габрово.