Проблемът с многото хоспитализации може да се разреши само чрез нормативни промени
Проблемът с многото хоспитализации може да се разреши само чрез нормативни промени / Дарик Габрово

 

Прекалено многото болници, работещи по договор със здравната каса, разкриването на спешни отделения към структурите на областните стационари и възможността почти всички специалисти от лечебните заведения за болнична помощ да работят и в извънболничната по договор с касата са основните причини за увеличените хоспитализации, считат от районната здравоосигурителна каса в Габрово. Оттам коментират, че само в габровска област, където населението наброява 133 хил. души, функционират пет многопрофилни болници и една специализирана, разположени в четири общини, отстоящи средно на 20 км. една от друга.

Увеличаването на броя болници, дори при намаляващо население, безусловно води до ръст на преминалите болни, тъй като всеки мениджър търси възможности за издръжка на своята структурата с всякакви средства, дори и чрез ненужни и необосновани хоспитализации. Съзадаването от началото на 2007 г. на спешни портали в структурата на областните МБАЛ също има сериозен принос за рязкото увеличение на приетите в стационара. Към момента около 30 % от всички, обърнали се към спешните отделения, се хоспитализират в съответното лечебно заведение. За сравнение, преди тяхното разкриване, едва 10 % от лицата, ползвали медицинска помощ от ЦСМП са били насочвани за постъпване в болница. От касата отбелязват и значителния  брой и на пациентите, хоспитализирани по клинични пътеки не за реално лечение, а единствено, за да се изпълни съответния диагностичен минимум, изискван от ТЕЛК за оценка на здравословно състояние.

Друга причина за увеличените хоспитализации е пряката зависимост в търговските дружества - лечебни заведения с над 50 на сто държавно или общинско участие на увеличението на средствата за работна заплата от увеличението на приходите на лечебното заведение на тримесечна база. От всичко изброено става ясно, че проблемът с нарастващите и необосновани хоспитализации не може да бъде разрешен единствено със системния и засилен контрол от страна на районната здравоосигурителна каса, считат от институцията. Оттам са категорични, че са необходими сериозни реформи и нормативни промени.

За първите девет месеца на годината в Габровска област са отчетени 22 947. За цялата 2008-ма те са   29 872.  Средномесечният темп на нарастване е 1.4% за 2008 спрямо 2007 и 2.3% за 2009г.