Предложения за икономии в администрацията, не в лечебните заведения очакват в МЗ
Предложения за икономии в администрацията, не в лечебните заведения очакват в МЗ / Sofia Photo Agency

 

Министърът на здравеопазването д-р Анна -Мария Борисова определи като грешна тиражираната информация за предвидени 30% съкращения на разходите на държавни лечебни заведения. Тя уточни, че е отправено запитване за възможността да бъдат направени икономии и свити разходите с 29,4 на сто на всички административни структури, пряко подчинени на здравното ведомство, включително и самото министерство, например  Националния център по здравна информация и Националния център по заразни и паразитни заболявания.

"Не сме имали предвид никакви лечебни заведения, още повече че не сме имали предвид част от нашите подчинени, например, домовете за дечица, националния център по наркомании, националните центрове по психично здраве, спешната помощ. Това са наши поделения и структури, от които  ние няма повече какво да икономисаме", каза д-р Борисова в Габрово.

Министърът на здравеопазването откри напълно обновеното Стерилизационно отделение на областната болница и нов дигитален рентгенов апарат.  На церемонията присътваха министърът по управелние на еврофондовете Томислав Дончев, народни представители, посланикът на Кралство Белгия у нас Марк Михилсен, представители на местната и държавна власт.

 Министерството на здравеопазването е осигурило за модернизацията на болницата 1 милион 549 хил. лв. от цялата инвестиция, която е в размер на 1 милион  970 хил. лв. Болницата участва с 422 хил. лв., съобщават от здравното ведомство.