/ Община Севлиево
Уважаеми севлиевци,

Девети май е значима историческа дата, превърнала се в символ на стремежа на европейците към единство, мир и просперитет. На днешния ден гражданите на Европа честват две важни годишнини – 74 години от края на Втората световна война и Деня на Европа.

Европейското единение е градено дълго, трудно, с взаимни отстъпки и истинска солидарност. Вярвам, че българите могат да мечтаят и да реализират мечтите си тук – в България, в Севлиево, в Европа. Затова в този тържествен ден, в който европейците празнуваме своето обединение, желая на всички да бъдем по-амбициозни, по-смели, по-солидарни и по-единни. Само заедно можем да гарантираме нашето европейското бъдеще и достойното място на България в обединена Европа.

Членството ни в Европейския съюз ни дава и самочувствие за граждани на Европа, за свободата и братството, за което са се борили дедите ни. Именно обединена Европа ще бележи и пътя на младите хора, които ще пораснат със самосъзнанието за отворените хоризонти, новите възможности.

Историята след време ще дава оценки на политиците и решенията, но за младите хора, за бъдещите поколения това ще бъде начин на живот, те ще бъдат не само българи, а и граждани на Европа!

Днес ние, българите, отдаваме дължимото признание и на всички, които са загинали, бранейки сегашните свободи и ценности. На 9-ти май отбелязваме победата над хитлерофашизма във Втората световна война! Този ден е голям празник за България, не само защото ние сме вече част от Европейския съюз, но и защото страната ни е дала своя голям принос в победата срещу хитлерофашизма. Именно Втората световна война е тази, която обединява тези двете големи събития – Деня на победата и Деня на Европа.

Поклон пред вас, ветерани от войната, че днес имаме възможността да отбелязваме 9 май! Ще останем винаги длъжни пред вас за смелостта, борбения дух, който ви е мотивирал и давал кураж да се изправяте срещу дулото на противника, въпреки всичко. Пожелавам ви най-вече здраве и да не спирате да бъдете пример за всички, пример за нестихващ патриотизъм и любов към Родината.
 
Честит празник
Д-р Иван Иванов,
Кмет на Община Севлиево