Оръжия,  боеприпаси, заглушители и черна маска  откриха на околовръстния път на  Габрово
Оръжия, боеприпаси, заглушители и черна маска откриха на околовръстния път на Габрово / снимки: БГНЕС

Четирима са заподозрени за нападението на бизнесмена от Велико Търново в района на Хаинбоаз, съобщават от пресцентъра на МВР.

Вчера в столицата бяха задържани И.В. /33г./ и чужденецът - по документи от Гватемала, за който е установена съпричастност към извършеното престъпление. За тях е имало информация, че са се готвели да напуснат страната. Малко по-късно в Габрово са задържани М.В. /37г./ и Б.Т. /52г./
Операцията бе на криминалисти на ОДМВР-Велико Търново, подпомогнати от колегите им от столицата и ОДМВР-Габрово, координирана от ГД „Криминална полиция" и под наблюдението на прокуратурата във Велико Търново. В хода на претърсванията на пет адреса, обитавани от четиримата, са открити и иззети пълнител от автомат „Калашников" и множество боеприпаси за пистолет.

 Днес на околовръстния път на входа на Габрово разследващите да открили захвърлен сак. В него са намерени  автомат „Калашников" с пълнител и 30 патрони с муфа за заглушител, пистолет неустановена марка със заглушител и с 15 патрона, две тротилови шашки по 200 гр, други две тротилови пресовки със същия грамаж, два електродетонатора, две радиостанции, две заглушителни и едно сканиращо устройство, черна маска с прорези на очите и устата. 

И.В е с богато криминално минало, сочи направената справка. През 1997 г. има условна присъда за грабеж, през 1998 г. е излежавал ефективна присъда три години и половина за грабеж, през следващата година е регистриран за нелегално преминаване през границата. Брат му М.В. е излежавал петгодишна присъда от 1998 г. за грабеж.

Срещу Б.Т. през 1973 г.  има регистрация за кражби, шест години по-късно - за подготвяне на убийство, през 2000 г. - за измама, а през 2004 г. е получил ефективна присъда за изнасилване.

Според събраната информация по линия на международния обмен, задържаният чужд гражданин е регистриран за извършени грабежи в Португалия и Испания.
Разследването продължава.

На 3 август около 10, 30 в прохода Хаинбоаз бе прострелян 45 годишен мъж от Велико Търново. Стрелците открили огън по него докато пътувал в колата си малко след разклона за село Въглевци. Бизнесменът Атанас Атанасов - представител на фирма за цифрова телевизия, бе тежко ранен в слабините и краката. Животът на простреляния мъж вече е вън от опасност. Вчера в гориста местност между селата Пушево и Керека бе открит изоставен и опожарен л.а. „Ауди" със старозагорска регистрация, с който бе извършено нападението.