Орязването на бюджетите на областните болници е неприемливо
Орязването на бюджетите на областните болници е неприемливо / DarikNews.bg, архив

Областните болници в страната излязоха с декларация за очаквани фалити, ако бюджетите им бъдат намалени с 33 процента. Лечебните заведения не могат да свият дейността си, тъй като обслужват огромни райони и пациентите им са предимно спешни. Затова лекарите настояват  за спешна актуализация на бюджета на касата.

Не случайно ги наричат гръбнака на здравеопазването. Областните болници покриват големи райони и по никакъв начин не могат да ограничат дейността си.

Това съобщава http://bnt.bg/news/zdrave, където е цитирана д-р Нели Савчева , изп. директор на МБАЛ-Габрово.

"Ние имаме голям процент преминали спешни пациенти и малък процент планови пациенти. Няма как да върнеш един спешен пациент до по-късна  дата. Това ще доведе то големи просрочени задължения и блокиране на сметки.

Болниците все още чакат парите си за изработеното над лимита – от април. По-тревожни, обаче са заявките за драстично орязване на бюджетите им".

Тези мерки, обаче, са крайно неприемливи. Затова единственият изход, според лекарите, е  спешна актуалицзация на бюджета на здравната каса. Предложението на касата за актуализация, първо трябва да мине през Министерския съвет, преди да се гласува от парламента. Актуализация, обаче, не присъства в дневния ред на кабинета за утре.