Култура
Култура / Никифор Апостолов с триптиха „Естетическа епидемия” е новият носител на наградата на Художествена галерия „Христо Цокев”

Никифор Апостолов с триптиха „Естетическа епидемия” е новият носител на наградата на Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово от годишната изложба на творците.

Наградата, откупка на стойност 400 лева, бе спечелена с тайно гласуване на всички 20 участника. Те номинираха най-добре представилите се колеги с техни творби. В експозицията са включени живопис, графика и скулптура.

Композицията „Естетическа епидемия” се отличава с търсене на провокативна атмосфера. Според автора това е реакция на ширещата се модерна „естетическа вълна”.

Художникът Йордан Лазаров - познат и непознат

Никифор Апостолов е габровец. В детството е възпитаник на известната габровска художничка Ема Вертерова. Завършил е Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, специалност „Дърворезба“ и Художествената академия в София, специалност „Художествено пространствено оформление“ при проф. Лъчезар Лозанов.

Последните години той е работил в Европа. Във Франция и Швейцария е реализирал изложби с абстрактни творби. Настоящата му работа е свободна, провокативна композиция.

От тази година е преподавател по перспектива и рисуване в Художественото училище в Трявна.