Населението на Габровска област намалява и застарява
Населението на Габровска област намалява и застарява / netinfo

Естественият прираст в Габровска област е два пъти по-малък от този в страната, съобщи директорът на Регионалния център по здравеопазване д-р Петър Стефанов. Новородените през миналата година са 934, а починалите - 2217. "Регистрираната смъртност е една от най-високите – 16,04 на 1000 души население, а раждаемостта една от най-ниските в страната – около 7 на 1000. Това обяснява и изключително високия отрицателен естествен прираст за региона от минус 9,93 на 1000", каза още д-р Стефанов.

Той информира, че една от основните причини за негативната тенденция е свързана със застаряването на населението. Под 18 годишна възраст са едва 15 % от жителите на областта, а тези над 60 г. повече от 29 % при средна стойност за страната 23 на сто. Според статистическите данни габровци умират най-често от болести на кръвообръщението и злокачествените заболявания. Всеки четвърти в района е бил хоспитализиран.

"По този показател Габровска област е на челно място в страната, но това едва ли означава, че тук хората боледуват повече от тези в останалите региони. Причините за това са комплексни и разнородни – застаряване на населението, хронични заболявания, прием без показания за хоспитализация, както и по-голямо доверие към болничните специалисти", коментира още д-р Стефанов.