Най-малките от ансамбъл „Сивек впечатлиха журито на един от най-престижните конкурси
Най-малките от ансамбъл „Сивек впечатлиха журито на един от най-престижните конкурси / Валя Маринова, личен архив

Най-малката група на фолклорен ансамбъл „Сивек" към читалище „Габрово 2002" с художествени ръководители Валя Маринова и Лили Стойнова взе първа награда на детския фолклорен конкурс „Орфеево изворче", който се проведе в Стара Загора.

В XVI-то издание на престижното събитие взеха участие 1200 изпълнители. Това е една от най-големите културни прояви в България, която дава сцена за изява на деца таланти в областта на фолклорното изкуство. Участниците са на възраст от 7 до 29-години и изпълняват автентичен и обработен фолклор.

Наградата на „Сивек" е ценна и заради факта, че габровските деца са по-малки от посочената в регламента долна възрастова граница - има и 4-годишни. И още - начинаещата формация се явява за пръв път на конкурс, а за пръв път се качи на сцена на Тържествения концерт за Трети март в препълнената зала „Възраждане".

В Стара Загора децата на „Сивек" се представиха с танца „Разходка", в който са включени фрагменти от петте фолклорни области - Шопска, Тракийска, Северняшка, Добруджанска и Пиринска, съобщи Валя Маринова.

Танцът толкова се е харесал на журито, че неговият председател доц. Бисер Григоров предложил на хореографа Валя Маринова „Разходка" да бъде поставен и в Националния дворец на децата.

Танцов ансамбъл „Сивек" ще отбележи 35 години от създаването си на 27 май с концерт в Дома на културата. „Сивек" ще направи и концерт-подарък на 22 май на площад „Възраждане" .