Най-дългото хоро ще се вие по улиците на Габрово
Най-дългото хоро ще се вие по улиците на Габрово / Darik news

Най-дългото хоро в страната има амбицията да организира в чест на Гергьовден Народно читалище "Габрово". "Като най-дългия град, на Габрово му отива да има и най-дългото хоро", каза секретарят на читалището Тотка Полякова. Според нея в инициативата ще участват Детския фолклорен ансамбъл "Габровче", всички състави за народни танци и самодейците към читалището, както и Духовия оркестър в Габрово.

През тази година читалището ще насочи своите усилия към отбелязването на няколко значими годишнини. Най- важният юбилей е 150 години от обявяването на Габрово за град. На 29 януари ще бъде отбелязана и 150-годишнината от рождението на първия български композитор Емануил Манолов.

100-годишнината от създаването на туристическо дружество "Узана" ще бъде отпразнувана с концерт на хор "Старопланинско ехо" и други туристически хорове от страната. През месец октомври, когато се провежда "Празникът а духовната музика", ще бъде чествана и друга годишнина - 80 години от провеждането на първия събор на хоровете в България.