Трифон Зарезан
Трифон Зарезан / netinfo
14 февруари - празникът Трифон Зарезан, ще бъде отбелязан в ЕМО „Етър“. От 11:30 часа фолклорната група при читалище „Отец Паисий-1922“ от село Богатово ще представи традиционна обредност, свързана с Трифон Зарезан.
 
За този ден ЕМО „Етър“ има обявен ВХОД СВОБОДЕН.
 
Пред Саковата къща ще се извърши обредно зарязване на лоза, избиране на „цар“ на лозята, присъстващите ще бъдат почерпени с вино.
 
Според етнографски източници за Габровския край най-ранният пролетен празник Зарезан или Трифон Зарезан е празнуван на 14 февруари. Посветен на лозарите и на лозята, той е отбелязван предимно в селата с развито лозарство.
 
В своето етнографско проучване „Традиционен бит, обичаи и вярвания в Габровско“ Стефан Моллов посочва, че това са селата: Враниловци, Армени, Лоза, Поповци, Прахали, Киевци, Русевци, Здравковец, Влайчовци, Гиргини, Гарван, Янковци.
Обредността на този празник не се отличава с пищност, в нея има няколко основни момента – „зарязване“ на лозето, избиране на „цар“ на лозята, а денят завършва с буйна веселба.
 
Рано сутринта стопанката приготвя прясно изпечен хляб, печена кокошка или свинско месо, напълва бъклицата с вино, слага всичко това в шарената торба на стопанина и го изпраща на лозето.
 
Там той символично „зарязва“ лозите, като отрязва по няколко пръчки от три лози, които се поливат с вино от шарената бъклица, за да се роди много грозде. След зарязването всички мъже се събират и избират „цар“ на лозята.
Това е стопанинът с най-добре гледано лозе и най-хубаво вино.
 
На главата на „царя“ поставят корона от сплетени лозови пръчки. След това слагат обща трапеза и започва веселба. Накрая натоварват „царя“ на шейна, теглена от лозарите. С песни и свирни всички се връщат в селото, където минават от къща на къща и всеки стопанин черпи най-напред „царя“, а после и всички останали с вино или ракия.
 
Смята се, че колкото по-пиян е „царят“, толкова по-голямо ще е плодородието. Царят остава такъв до гроздобера. В някои села около поставена на мегдана бъчва с вино през деня се извивали хора, другаде празнували с музика на богати трапези по домовете.