14 февруари - празникът Трифон Зарезан, ще бъде отбелязан в ЕМО „Етър“. От 11:30 часа фолклорната група при читалище „Отец Паисий-1922“ от село Богатово ще представи традиционна обредност, свързана с Трифон Зарезан.
За този ден ЕМО „Етър“ има обявен ВХОД СВОБОДЕН.
Пред Саковата къща ще се извърши обредно зарязване на лоза, избиране на „цар“ на лозята, присъстващите ще бъдат почерпени с вино.
Според етнографски източници за Габровския край най-ранният пролетен празник Зарезан или Трифон Зарезан е празнуван на 14 февруари. Посветен на лозарите и на лозята, той е отбелязван предимно в селата с развито лозарство.
В своето етнографско проучване „Традиционен бит, обичаи и вярвания в Габровско“ Стефан Моллов посочва, че това са селата: Враниловци, Армени, Лоза, Поповци, Прахали, Киевци, Русевци, Здравковец, Влайчовци, Гиргини, Гарван, Янковци.
Обредността на този празник не се отличава с пищност, в нея има няколко основни момента – „зарязване“ на лозето, избиране на „цар“ на лозята, а денят завършва с буйна веселба.
Рано сутринта стопанката приготвя прясно изпечен хляб, печена кокошка или свинско месо, напълва бъклицата с вино, слага всичко това в шарената торба на стопанина и го изпраща на лозето.
Там той символично „зарязва“ лозите, като отрязва по няколко пръчки от три лози, които се поливат с вино от шарената бъклица, за да се роди много грозде. След зарязването всички мъже се събират и избират „цар“ на лозята.
Това е стопанинът с най-добре гледано лозе и най-хубаво вино.
На главата на „царя“ поставят корона от сплетени лозови пръчки. След това слагат обща трапеза и започва веселба. Накрая натоварват „царя“ на шейна, теглена от лозарите. С песни и свирни всички се връщат в селото, където минават от къща на къща и всеки стопанин черпи най-напред „царя“, а после и всички останали с вино или ракия.
Смята се, че колкото по-пиян е „царят“, толкова по-голямо ще е плодородието. Царят остава такъв до гроздобера. В някои села около поставена на мегдана бъчва с вино през деня се извивали хора, другаде празнували с музика на богати трапези по домовете.
За този ден ЕМО „Етър“ има обявен ВХОД СВОБОДЕН.
Пред Саковата къща ще се извърши обредно зарязване на лоза, избиране на „цар“ на лозята, присъстващите ще бъдат почерпени с вино.
Според етнографски източници за Габровския край най-ранният пролетен празник Зарезан или Трифон Зарезан е празнуван на 14 февруари. Посветен на лозарите и на лозята, той е отбелязван предимно в селата с развито лозарство.
В своето етнографско проучване „Традиционен бит, обичаи и вярвания в Габровско“ Стефан Моллов посочва, че това са селата: Враниловци, Армени, Лоза, Поповци, Прахали, Киевци, Русевци, Здравковец, Влайчовци, Гиргини, Гарван, Янковци.
Обредността на този празник не се отличава с пищност, в нея има няколко основни момента – „зарязване“ на лозето, избиране на „цар“ на лозята, а денят завършва с буйна веселба.
Рано сутринта стопанката приготвя прясно изпечен хляб, печена кокошка или свинско месо, напълва бъклицата с вино, слага всичко това в шарената торба на стопанина и го изпраща на лозето.
Там той символично „зарязва“ лозите, като отрязва по няколко пръчки от три лози, които се поливат с вино от шарената бъклица, за да се роди много грозде. След зарязването всички мъже се събират и избират „цар“ на лозята.
Това е стопанинът с най-добре гледано лозе и най-хубаво вино.
На главата на „царя“ поставят корона от сплетени лозови пръчки. След това слагат обща трапеза и започва веселба. Накрая натоварват „царя“ на шейна, теглена от лозарите. С песни и свирни всички се връщат в селото, където минават от къща на къща и всеки стопанин черпи най-напред „царя“, а после и всички останали с вино или ракия.
Смята се, че колкото по-пиян е „царят“, толкова по-голямо ще е плодородието. Царят остава такъв до гроздобера. В някои села около поставена на мегдана бъчва с вино през деня се извивали хора, другаде празнували с музика на богати трапези по домовете.