/ iStock/Getty Images
Противоепидемичните мерки за ограничаване на вирусната зараза в Габровско продължават до 14 ноември.

Затварят нощните заведения и в област Габрово

Заповедта е на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков и е свързана нарастващата заболяемост в страната и в региона, съобщиха от РЗИ.

Двайсетдневните ограничителни мерки се отнасят до създаване на организация за преминаване към дистанционна форма на работа на работници и служители, където това може да се приложи, а при невъзможност трябва да има дистанция от 1,5 метра между работниците и служителите, а те да работят с маски.

52-ма новозаразени в Габровско, 15 от Дневен център за стари хора в Дряново

В обществените и търговските обекти за услуги няма да се допускат хора без маски, а отстоянието между тях е 2,5 метра.
Дезинфекцията на обектите трябва да се извършва най-малко четири пъти дневно.

Ограничават се масовите събития на открито и закрито - като празници на населени места, сборове, панаири, а личните и семейните празненства на закрито трябва да са до 30 души, и до 50 души - за семинари и конференции. Културните и развлекателните събития могат да попълват местата си до 30 на сто, а посетителите трябва да носят маски или шлемове.

Актуалната информация за случаите на COVID-19 в Габровско

Със заповед на областния управител Невена Петкова посещенията в дискотеки, нощни барове и други нощни заведения са забранени до 2 ноември. След двуседмичното дистанционно обучение на учениците от четвърти до дванайсети клас, заради заразени педагози, сега в училището "Райчо Каролев" занятията са присъствени.

На дистанционно обучение - заради висок процент ученици с грипоподобни симптоми, до 29 октомври премина и габровската природоматематическа гимназия.


За периода 23-25 октомври има 52 потвърдени случая на COVID-19, като 15 от новите случаи са сред персонала и потребителите на Дневния център за стари хора в Дряново.