Китайски език ще се изучава през новата учебна година в ПМГ Акад. Иван Гюзелев
Китайски език ще се изучава през новата учебна година в ПМГ Акад. Иван Гюзелев / netinfo
Китайски език ще се изучава през новата учебна година в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев"
80690
Китайски език ще се изучава през новата учебна година в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев"
  • Китайски език ще се изучава през новата учебна година в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев"

През новата учебна година в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово ще се изучава китайски език. Това съобщи директорът на учебното заведение Цветана Кюмюрджиева.

Тя уточни, че това ще става под формата на извънкласна дейност, а преподавателят ще бъде командирован от столичния институт "Конфуций" за една година.

"Той ще пребивава в Габрово и всички, които искат да се запознаят с китайските език и култура ще могат да го направят от напълно автентичен източник", коментира г-жа Кюмюрджиева.

Идеята за изучаване на китайски език е дошла след получени запитвания от страна на родители и ученици. Началото на изучаване на китайски език се поставя сега, а ако има по-голям интерес той може да се въведе като втори чужд език в училище.

Има три училища в България, които изучават китайски език като първи чужд. Математическата гимназия е единственото към момента училище в област Габрово, което предлага изучаване на китайски език.

Преподавателят, който ще бъде ангажиран ще бъде на разположение в Габрово пет дни от седмицата. Програмата, която му е подготвена не е насочена само към преподаване на език. Той ще влиза в часовете на класния ръководител, ще разказва за историята, културата, традициите на Китай.