Какви са възможностите за ученически и приключенски туризъм в Габрово
Какви са възможностите за ученически и приключенски туризъм в Габрово / Община Габрово

По инициатива на Туристически информационен център - Габрово и Българска фондация Биоразнообразие на 12 и 13 ноември т. г. в Габрово се проведе  инфотур, в който се включиха представители на двадесет туроператорски фирми.

Те се запознаха с различните възможности за ученически и приключенски туризъм в Габровска община. Сред основните акценти на форума беше представянето на Детската природна академия в местността Узана, туристическите ни ресурси и формите на целогодишно предлагане на туристически пакети и услуги.

Експертите останаха впечетлени от новооткрития Интерактивен музей на индустрията и Дечковата къща, където бяха посрещнати с дегустация на балкански билков чай.

В Посетителския информационен център на Узана разгледаха интерпретативни програми на новосъздадената Детска природна академия, участваха в някои от образователните игри и обходиха горската част на академията.

Какви са възможностите за ученически и приключенски туризъм в Габрово
netinfo

В АЕК „Етър“ бяха представени различнии обучителни програми. По стара традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол от момичета, облечени в традиционни габровски носии. Посетиха занаятчийските работилници, детския кът и хотела към комплекса.

Специално за тях бе направена демонстрация на изплитане на изделия от гайтан. Туроператорите изявиха желание за партньорство с АЕК „Етър“ в организирането на ученически и младежки екскурзии, културно-опознавателен туризъм, игрови обучения в комплекса, както и възможности за пътувания в региона.

В презентационен модул бяха представени събитията от културния календар на града ни, ресурсите и програмите на Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“, габровските села и организирането на тематични турове, обектите и ресурсите в АИР „Боженци“, както и туристическите проекти, реализирани на територията на Община Габрово.

В края на форума, туроператорите се срещнаха с кмета Таня Христова и обсъдиха бъдещо съвместно партньорство. Те се запознаха с местата за настаняване и възможностите за пълна логистична подкрепа при подготовка на зелени и бели училища, както и различни по продължителност и тематика пътешествия.

Туристически Информационен Център - Габрово се ангажира да изготвя специално за туроператорите т. н. „пътешествия по мярка“ по предварителна заявка.