/ Областен управител-Габрово

Годишен мониторингов доклад /ГМД/ за 2018 г. за изпълнение на Областната стратегия за развитие на социалните услуги 2016-2020 г. беше втората тема от дневния ред на заседанието на Областния съвет за развитие. Акценти от доклада бяха представени от Силвия Маркова, старши експерт в Областната администрация.

В него са отразени промените в социалните услуги, които са заложени в Плана за действие на Звеното за мониторинг и оценка за 2018 г. и съобразени с планираните такива в Стратегията за развитие на социалните услуги.

Съставът на Звеното не е променян от 2017 г., в него участват представители на Областна администрация, РДСП Габрово, на общините, представител  на Фондация "Международна социална служба - България" (МСС-България) и областните координатори към МТСП по проект „Повишаване на капацитета на служителите в сферата на закрила на детето, социалните услуги и социалното подпомагане”.

За изминалата 2018 година Звеното е посетило 21 социални услуги в четирите общини на територията на областта. Според експерта Силвия Маркова за първи път броя на посетените услуги за една година е толкова голям, а практиката да не се известяват предварително за посещенията дава по-голям резултат и обективност на констатациите.

„Така максимално точно се запознаваме с ежедневието на ползвателите на услугите“, сподели пред членовете на Съвета Маркова и допълни още, че и през настоящата година визитите ще бъдат изненадващи за услугите.

Изводите от Годишния мониторингов доклад /ГМД/ за 2018 г. за област Габрово показват: трябва да се предприемат стъпки за развитие на социални услуги, насочени към самотните възрастни хора и хора с увреждания. Въпреки че вече е средата от срока на действие на Стратегията, се наблюдава изоставане в тази посока.

Одобрена е стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците в област Габрово

Голяма част от планираните услуги са на етап подаден проект или търсене на финансиране. Намаляването на капацитетите на специализираните институции за пълнолетни лица се случва много бавно, тъй като няма алтернативни услуги за извеждането им; в услугите на всички общини се предприемат действия за подобряване на качеството на предоставяне на социалните услуги;

продължават да се развиват социалните услуги по превенция, които оказват подкрепа на родители и деца в отглеждането и възпитанието, услуги за деца в риск и отпадане от  училище, информиране на децата за техните права и отговорности, услуги за осмисляне на свободното време на деца; основна задача пред доставчиците на социални  услуги е повишаване на качеството, максимална ефективност, гъвкавост, мобилност, регулярни обучения на всички служители, осигуряване на супервизии,

подобряване на заплащането; актуализирани са капацитетите на социални услуги за възрастни и деца в общността съгласно нуждите, като в част от услугите са извършени и подобрения на материално-техническата база;

поетапно са актуализирани наименованията на всички услуги в областта съгласно Постановление на Министерски съвет № 246  от 2 ноември 2017 г. за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; специализираните обучения са малко на брой, недостатъчна е подкрепата чрез супервизия на екипите от действащите социални услуги в област Габрово - за превенция на професионалното прегаряне и повишаване на тяхната компетентност и експертиза; отчита се тенденция на демотивация на екипите на социалните услуги, свързана с ниските възнаграждения и високата натовареност.