Екстрадират българин по искане на Държавния департамент на САЩ
Екстрадират българин по искане на Държавния департамент на САЩ / Dariknews.bg, архив

Тричленен състав на Габровски окръжен съд допусна екстрадицията на жител на Пазарджик в САЩ.

Делото е по молба на Държавния департамент, във връзка с водено в Америка наказателно преследване срещу него. Инициалите му са К.А.А.

Въпреки изразеното от него съгласие за незабавна екстрадиция, съдът счете, че в конкретния случай трябва да се отложи фактическата му предаване властите в САЩ, поради наличието на висящо наказателно производство в нашата страна. То е за престъпление различно от това, за което е преследван в САЩ.

Бе прието, че мъжът трябва да се изправи пред български съд, преди да замине за Америка.

От събраните по делото доказателства в посолството на Република България във Вашингтон е депозирана дипломатическа нота на Държавния департамент на САЩ от 15 юли 2013 г., адресирана до Министерство на правосъдието на Република България,  с молба за екстрадиране на К.А.А. Към дипломатическата нота е приложен оригинален обвинителен акт за притежание и използване на фалшиви и неразрешени устройства за достъп и извършване на нарушения на законите на САЩ. Престъпленията са реализирани в периода от месец август 2011 г. до 4 септември 2011 г. и съгласно наказателния закон на САЩ за тях се предвижда повече от една година лишаване от свобода.

По подадения обвинителен акт е образувано наказателно дело, след решение от 14 юни 2012 г. на разширен федерален състав от съдебни заседатели, заседаващ в Северния район на Илинойс. Искащата страна е приложила и клетвени показания на помощник федералния прокурор на САЩ за Северната област на Илинойс и клетвени показания на специален агент от Секретните служби на САЩ, дадени пред съдия. В тях се съдържа подробно описание на престъплението, за което се иска екстрадиция, време и място на извършването му, правна квалификация и копие на приложимите законови разпоредби.

Преценявайки всички приложени по делото доказателства Габровски окръжен съд счете, че са налице условия по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и Договора за екстрадиция между правителствата на България и САЩ за допускане екстрадицията на К.А.А.

До фактическото предаване на властите в САЩ той остава с мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Решението на Габровски окръжен съд подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - В. Търново в 7-дневен срок от обявяването му.