Пълно слънчево затъмнение
Пълно слънчево затъмнение / Община Габрово

Сигурно мнозина са се любували на този забележителен природен феномен - пълно лунно затъмнение. В ранните часове на 21 януари 2019 г., от територията на България ще имаме възможността да наблюдаваме началото на първото за тази година лунно затъмнение. От източните части на Европа явлението няма да се вижда добре, заради изгряващото Слънце.

Габровската астрономическа обсерватория обявява ден на „отворени врати“ и ще приема посетители от 05:30 ч. на 21 януари.

Продължителността на затъмнението от земната сянка ще бъде около 3 часа, а продължителността само на пълното затъмнение ще е  около 1 час. През пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи няма да я достигат пряко. Вместо това малка част от червените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната.

Пълното лунно затъмнение може да се наблюдава в габровската астрономическа обсерватория

Характерни моменти на предстоящото пълно лунно затъмнение са:

първи контакт със сянката: 05:37 ч;

начало на пълното затъмнение: 06:41 ч.;

момент на най-голяма фаза :07:11 ч.;

край на пълното затъмнение: 07:41 ч.;

последен контакт със сянката :08:51 ч.

Лунното затъмнение ще е видимо и с невъоръжено око, а с помощта на оптически уреди ще могат да се наблюдават по-подробно видимите промени по лунния диск.