Четин Казак: Моделът в Казахстан е еталон за етническа и религиозна толерантност
Четин Казак: Моделът в Казахстан е еталон за етническа и религиозна толерантност / Четин Казак, личен архив

Депутатът от ДПС Четин Казак бе наблюдател на президентските избори в Казахстан. От посолството на страната у нас са поканили народния представител от 7 МИР-Габрово в качеството му на председател на Парламентарната група за приятелство с азиатската държава.

"Повече от 120 националности живеят в Казахстан, а обществото там е еталон за мултиетническа толерантност. Казахстанският етнически модел е достоен за завиждане. Той показва как толкова много хора от различни етнически и религиозни принадлежности могат да живеят в мир и разбирателство. Политически израз на това единство е Асамблеята на народите, органът взел решението за предсрочните избори в Казахстнан".

Това каза пред Дарик Четин Казак, който допълни, че един от зам.-председателите на Асамблеята е Олег Димов - етнически българин, представител на малобройната, но изявена наша общност в Казахстан.

На президентските избори се явиха няколко кандидати, но само трима успяха да стигнат до финалната права. Четин Казак уточни, че едно от важните изисквания е бъдещия президент да говори казахски език. По време на съветския период този език не е изучаван и има цели поколения, които не могат да го говорят. Изискването към държавния глава, свързано с владеенето на казахски, е опит да се стимулират хората да се върнат към корените си.

Всички държави, с които Казахстан поддържа отношения, са получили покана да изпратят свои наблюдатели на изборите в азиатската държава.

Четин Казак е посетил избирателни секции в столицата Астана, която е обявена за такава в средата на 90-те години.

"Изборният процес протече при много спокойна и ведра обстановка. Хората дори чакаха на опашки. Виждаха се много младежи, които очевидно отиват с голямо желание да упражнят правото си на избор", сподели впечатленията си Четин Казак.

Депутатът каза, че на изборите в Казахстан в една секция може да се гласува в няколко урни, което ускорява процеса.

"Не забелязахме каквито и да било нарушения, нормален процес. Въпреки известните резерви на Запада към държавите от този регион, искам да подчертая, че Казахстан е различен. Големият изборен резултат даден за президента Назърбаев отразяват настроенията на хората в страната", е впечатлението на Четин Казак.