/ ОД МВР Габрово
Броят на регистрираните ПТП с материални щети е най-малък спрямо предходните четири години. Произшествията с тежки последици /със загинали и ранени/, с изключение на 2015 г., също са най-малко. От началото на годината до момента са регистрирани 27 тежки ПТП, при които са загинали трима и са ранени 27 души. През същия период на 2017 г., тежките произшествия са били 27 с четирима загинали и 28 ранени.

Статистическите данни сочат, че 77 пътнотранспортни произшествия са настъпили по пътищата от републиканската пътна мрежа /РПМ/, като 7 от тях са тежки /с 3 загинали и 5 ранени/. През същия период на 2017 г. ПТП по пътищата от РПМ на територията на областта са били 75, от тях 11 тежки /с 1 загинал и 13 ранени/.

Тези произшествия заемат сравнително голям дял /26 – 38%/ от общия брой тежки пътнотранспортни произшествия. При тях последиците са най-тежки, тъй като те са в следствие на висока и несъобразена скорост, неправилно изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение и отнемане предимство на друго МПС.

Катастрофа край Севлиево през нощта, има ранен човек и напълно унищожен автомобил

Четиринадесет пътнотранспортни произшествия /от тях 1 тежко с 1 ранен водач на МПС/ са настъпили по общински пътища, водещи до малки населени места. Останалите 168 пътнотранспортни произшествия са настъпили по уличната мрежа на населените места. Броят е най-голям в големите общински центрове, където и интензивността на движение е най-голяма. От тези ПТП, 19 са с пострадали /21 ранени/. Обичайно, в населените маста, като участници в движението, най-уязвими са пешеходците и велосипедистите.

Осем от произшествията са с пешеходци, като трима са пострадали на пешеходна пътека. В две от тези произшествия са пострадали деца - на ул. Николаевска в Габрово  5-годишно дете внезапно излиза на платното за движение, и на ул. Д-р Тота Венкова е блъснато 9-годишно дете, движещо се по платното. В още едно ПТП са пострадали две деца като пътници в МПС, които са с леки наранявания.

След разглеждане на данните за регистрираните ПТП през изминалата 2017 г. са определени пет участъка с концентрация на ПТП, отговарящи на условията на Наредба № 5 от 2003 г. Тези места са определени като установъчни пунктове на служителите, работещи по контрол на пътното движение, а стопаните на пътя са предприели мерки за повишаване степента на безопасност на движение чрез подобряване на пътя, съоръженията и сигнализацията в тези участъци.

До отделните общини и до ОПУ – Габрово са изпратени 49 писма с предложения за подобряване безопасността на движение и за констатирани неизправности по платното за движение, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и пътни съоръжения.

През месец май полицейските служители, работещи по контрол на пътното движение, бяха ангажирани и с обезпечаване на обществения ред и безопасността на движение на множество масови мероприятия, свързани с 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, тържествата, отбелязващи 142 години от Априлското въстание, празниците на град Габрово, абитуриентските балове и други. По време на празниците и тържествата не са допуснати нарушения на обществения ред и няма възникнали пътнотранспортни произшествия.

През учебната 2017 – 2018 година ежемесечно в училищата от областта се провеждат срещи и беседи по пътна безопасност с ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап на обучение.

Във връзка с приключване на учебната година и предстоящата ваканция, дейността на полицейските служители ще бъде насочена към засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност от ПТП с деца и юноши през летния сезон.

При получена информация за организирани екскурзии и пътувания с деца, се извършват инструктажи и проверки на водачите и на превозните средства, ангажирани с пътуванията. С помощта на полицейските и младши полицейските инспектори ще бъде засилен контролът в малките населени места.

Информацията е изнесена пред медиите от началника на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Пенчо Пенчев и заместник-директора на ОДМВР-Габрово комисар Цветан Петков.