/ istock
Ще има още цветни фантазии, вкусни ястия, кулинарни изложби и ателиета
Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов разказа за предстоящия есенен панаир на тиквата, който предстои да се проведе в града, предава БНР.

"Тази традиция е вече 102-годишна в Севлиево", сподели Иванов, като поясни, че за 19-а поредна година Традиционният есенен панаир се комбинира с празниците на тиквата.

"Мисля, че го развихме много повече от това, което беше, и в последните години се радва на голям успех", добави той.

Празникът на дърпаната баница: Кулинари представят вкусни и неустоими изкушения

Празникът не е предназначен само за жителите на общината, но и за всички други, които имат желание да посетят Севлиево. Интересен детайл, свързан с фестивала, е прозвището "градът на тиквите", което често се свързва със Севлиево.

Иванов разказа за произхода на този шеговит прякор: "Това идва от една шега в Габрово, тъй като Габрово е по-високо в планината. Казвали са: "В Габрово се раждат хора, а долу в полето - тикви", визирайки Севлиево".

Istock

Кметът разкри и част от богатата програма, която очаква посетителите по време на празниците. "Ще има цветни фантазии, вкусни ястия, кулинарни изложби и ателиета", обясни той. "Ще има много конкурси, свързани с тиквите, демонстрационни надпревари и забавни игри за малки и големи".

Особено вълнение предизвикват театралните представления и традиционната задача на "най-дългия тиквеник", както и конкурсът за "най-голямата тиква".

Специален гост на тиквеното парти на 12 октомври ще бъде популярният актьор Краси Радков. Иванов завърши с обещанието, че ще има и конкурс "Тиква най... най...", който със сигурност ще добави още повече забавление на събитието.



Празниците започват на 7 октомври и продължават до 14 октомври.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР